snijbloementuin

Alles over snijbloemen uit eigen tuin

Houd je van bloemen in huis en heb je nog wat ruimte over in de tuin? Reserveer dan een stukje van je (moes)tuin om snijbloemen in te zaaien. Dat ziet er mooi uit in de tuin, én je kunt bloemen uit eigen tuin snijden voor op de vaas.

herfstaster snijbloem

Je hoeft niet een enorm stuk in te ruimen voor bloemen. Immers: met een goede basis van groen (zoals struikklimop, appelblad, siergras, laurier), heb je maar een paar bloemen nodig voor een mooi boeket. Je hoeft niet heel veel bloemen te gebruiken, en daardoor hoeft het ook niet veel ruimte te kosten.

Uiteraard kun je ook apart een snijtuin maken. Dan zet je de planten in een rij of in een blok, en kun je naar hartenlust snijden. Maar in de moestuin kun je al heel simpel de bloemen langs de rand zaaien. Voordeel daarvan is dat als die rand bestaat uit een schutting of gaas, dat de bloemen ook gelijk steun hebben.

goudsbloem calendula officinalis groentetuin

Snijbloemen voorzaaien in de kas

Heb je een kas? Dat is ideaal: dan kun je de bloemen eerst in de kas zaaien en opkweken, en daarna in de tuin uitplanten. Dan heb je net wat eerder bloemen. Je kunt ze namelijk al half maart in een onverwarmde kas zaaien (als de ergste vorst voorbij is. Gaat het nog wel vriezen, dan kun je vliesdoek gebruiken). Als je geen kas hebt, kun je bloemen meteen uitzaaien in de grond, dan doe je dat ongeveer eind april of begin mei.

Bemeste grond

Het zaaien van de snijbloemen doe je in bemeste grond. In één seizoen moeten ze er alles uithalen, groeien én bloeien. Daarom moet er een flinke voorraad mest in de grond zitten – en die mest moet je elk jaar weer bijvullen.

Wissel de plek af

Net als de groenten in je moestuin, kun je niet alle bloemen elk jaar op dezelfde plek zaaien. Asters hebben iedere keer een andere plek nodig. Daarom is de moestuin ideaal: daar pas je al wisselteelt toe.

snijbloemen lupine

Volle zon

Snijbloemen zet je overigens in de volle zon. Kies een plek uit waar geen schaduw komt: ze hebben de hele dag zon nodig. Heb je alleen een plek waar ook een beetje schaduw komt? Reken er dan op dat je veel minder bloemen zult krijgen. In de schaduw hebben planten over het algemeen minder groeikracht.

Voorbeeld: leeuwenbekjes

Leeuwenbekjes zaai ik bijvoorbeeld al eind oktober in de kas. Deze bloemen hebben een lange kweekperiode. Ik kweek ze in een potje, en laat ze na bovenkomen staan tot februari. Dan haal ik de plantjes eruit en verspeen ik ze in een potje (ik zet alle planten apart in een potje).

In de periode die volgt, haal ik regelmatig de topjes uit de planten, zodat ze mooi vol worden. Voor elke stengel die je kopt, groeien er twee terug. De afgeknipte topjes gooi ik niet weg, maar zet ik in stekgrond. Binnen tien dagen wortelen deze topjes, en groeien ze uit tot nieuwe planten. Dit toppen kun je een paar keer herhalen, tot eind april. Daarna laat je ze groeien en bloeien.

Vervolgens heb je in mei heel mooie planten die je zo in de tuin kunt zetten (je plant ze net zo uit als vaste planten). Leeuwenbekjes kunnen een klein beetje vorst in de koude kas verdragen. Is er een periode waar het zowel ’s nachts als overdag vriest, dan moet je ze verhuizen naar een vorstvrije kas.

leeuwenbekjes snijbloemen

Meer tips voor snijbloemen uit eigen tuin

Nog wat tips:

  • Lange bloemen kun je het beste ondersteunen. Je hebt immers niets aan een kromme stengel als je ze in de vaas wil zetten.
  • Wees voorzichtig met sproeien, want door sproeien kunnen je bloemen omvallen.
  • Zelf zaai ik graag bloemen die ook geschikt zijn voor bijen, vlinders en hommels. Dan dragen ze ook op die manier wat bij aan de tuin. Denk aan goudsbloem, scabiosa (duifkruid), of zinnia. Meestal staat het ook op het zakje met zaden.
  • Als je één bloem laat uitbloeien en de zaden laat rijpen, kun je de zaden winnen en volgend jaar opnieuw zaaien.
  • Wil je je snijbloemen in een border zaaien of uitplanten, dan kun je de zaden het beste op kleur kopen. Dan weet je immers wat je kunt verwachten, en of het goed zal combineren met de kleuren in je border.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*