Bamboe staat bekend als een woekerende plant. Gelukkig bestaat er ook niet-woekerende bamboe, waar ik een sterke voorkeur heb. In dit artikel leg ik uit hoe je de plant het beste verzorgt.
Allereerst: natuurlijk heeft niemand er belang bij dat jouw bamboe zich onder de erfafscheiding door naar je buren begeeft en daar grote schade aanricht. Vergis je niet: bamboe is heel sterk en de woekerende soort groeit overal doorheen. Het heeft geen enkele moeite om je vijver lek te maken.
Wortelbegrenzer is niet genoeg
Uiteraard kun je een wortelbegrenzer gebruiken, maar deze zul je nog steeds iedere keer in de gaten moeten houden. De plant kan er alsnog overheen of onderdoor groeien. Dat is erg veel werk. Daarom kies ik voor niet-woekerende bamboe. Die bestaat tegenwoordig te kust en te keur. Zelf heb ik Fargesia murieliae jumbo, een grote variant. Maar je hebt ook kleine bamboe, die erg leuk is in een pot op je terras of balkon.
Bamboe bijknippen
Bamboe groeit vaasvormig. Dat betekent dat de stengels onderaan redelijk compact zijn, maar aan de bovenkant als het ware uitwaaiert. Soms groeit een scheut wat verder van de plant af. Deze knip ik bij de grond af, zodat het geheel zijn mooie vorm behoudt.
Het kan wel jaren duren voordat een jonge bamboe een mooie vorm heeft. In mijn tuin duurde het zo’n 6 tot 7 jaar.
Bamboe snoeien
Bamboe snoei je niet in de lengte. Je kunt niet iets van de bovenkant afhalen, want dan haal je de natuurlijke vorm uit de plant. Al bij de aankoop houd je rekening met de uiteindelijke lengte. Niet inkorten dus!
Bemesting van bamboe
Bamboe doet het prima op dezelfde meststof als je gazon. Met een beetje mest heeft de plant het beter naar zijn zin en kleurt het blad mooi donkergroen. Mijn advies is om je bamboe twee of drie keer per jaar te bemesten: in maart, juni en eventueel op schrale grond ook in augustus.
Water geven
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
De sierwaarde van bamboe zit hem voor mij in verschillende dingen. Ik vind het blad prachtig, maar ook het ritselen van het blad vind ik een mooi geluid in de tuin. Daarnaast zal de bamboe na verloop van tijd een nestgelegenheid voor vogels worden. Vooral staartmezen zie ik er vaak in broeden.
Heel hoge bamboe: prachtig
De bamboevariant die heel hoog opgroeit (5 à 6 meter), met heel dikke bamboestokken, vind ik persoonlijk erg mooi. De sierwaarde daarvan zit hem dan vooral in de kleur van de stokken: bijvoorbeeld geel, oranje, rood, donkergroen of groen met wit. Snoei je deze plant wat op, dan kun je er onderdoor lopen en krijg je echt een jungle-effect. Om dat te bereiken, kun je het beste ongeveer 7 scheuten laten staan, en de rest onderaan afknippen. Dan worden de overblijvende scheuten heel dik en kun je er jaren later onderdoor lopen.
Combinatie met schaduwminnende planten
Onder een grote bamboe kun je prima wat schaduwminnende planten plaatsen. Maar je kunt er ook voor kiezen om er steentjes onder te leggen (split), dit kan erg sfeervol zijn. Zorg dan wel voor worteldoek, zodat er geen onkruid doorheen groeit.
Omdat bamboe groen blijft in de winter, kan het prima fungeren als een natuurlijke afscheidingshaag (in plaats van een schutting). Zeker als je een variant kiest die lekker dicht groeit.
Bloeien is het einde van de plant
Een grappig weetje van bamboe: er zijn verschillende soorten waarvan alle planten tegelijkertijd bloeien. Of het nu hier is, of aan de andere kant van de wereld. Dat komt omdat de plant gekloond is. En helaas: na de bloei kwijnt hij weg en gaat hij dood. Elke bamboe die bloeit, sterft daarna af. Bamboe bloeit dus maar één keer in zijn leven. Het is dus niet te hopen dat je bamboe gaat bloeien (en niet in de laatste plaats omdat het veel werk is om bamboe weg te halen, door de grote, sterke wortels). Sterker nog: op sommige plekken verkopen ze bamboe met een niet-bloeigarantie.
Zelf heb ik meegemaakt dat mijn bamboe na twintig jaar ging bloemen. De bamboe kwijnde zienderogen weg. Dat was niet leuk: er moest een minikraan aan te pas komen, zo sterk waren de enorme wortels.