appelblad

Appelblad (Gaultheria shallon): perfect voor een boeket

Appelblad: ik vind het een heerlijk soort groen als ondergrond voor een boeket. Het vult mooi, ze glimmen niet zo en je kunt ze mooi hoog opschikken, als je dat wil. En daarbij blijven de bladeren ook nog eens heel lang goed!

Appelblad kun je bij de bloemist kopen, maar de plant groeit in overvloed in de tuin en het bos dat die ik verzorg voor mijn werk. Dat is bijzonder, want het is een zeldzame plant.

Appelblad is een moeilijke plant

De plant is niet alleen zeldzaam, maar ook moeilijk. Hij groeit niet zomaar in je tuin! Hij houdt van schaduwrijke, zure grond, dus dat betekent: niet bekalken. Ook duurde het in mijn geval lang voordat hij op gang komt of aanslaat.

appelblad

Op een gegeven moment zat er een plantje in het tuinafval, dat in het bos is terechtgekomen. Nu heb ik zo’n 8 vierkante meter aan appelblad, ik kan dus naar hartenlust knippen. Het mooie is: ik doe niets aan bemesting. De planten staan in het bos onder grove dennen, en de naalden veroorzaken de zure grond. Dit heeft de natuur dus helemaal zelf gedaan. Ik ben er best trots op dat de natuur vaak meer kan dan ik zelf. Een plant zoekt zijn eigen weg, en zoekt de plek waar hij zelf het best gedijt. Maar daar moet hij dan wel de kans voor krijgen.

Stekken is me nog niet gelukt

Appelblad is moeilijk te stekken: je kunt er niet zomaar een stukje afhalen. Ze groeien als het ware onder de grond door, en schieten dan ergens anders omhoog. Ik heb weleens geprobeerd om een plant op die plek te splitsen, maar dat is me niet gelukt.

Appelblad staat heel lang op de vaas

Staat het appelblad eenmaal op de vaas, dan gaat het erg lang mee. Als de bloemen verlept zijn, haal ik het groen uit het water en spoel ik het goed af onder de kraan. Ik zorg dat de stelen goed schoon zijn en dat ik de takjes opnieuw aansnijd. Op die manier is de kans dat schimmel vanuit de vorige vaas meegaat in de nieuwe, zo klein mogelijk.

herfstboeket
Een voorbeeld van een (herfst)boeket waarin appelblad verwerkt is

Het appelblad kan gewoon weer mee in het nieuwe boeket, soms overleeft het wel drie ronden bloemen. Vergelen de onderste blaadjes? Haal ze er dan gewoon af, de rest zal het nog wel even volhouden. Gooi het appelblad dus nooit zomaar weg: je kunt heel lang doen met je groen.

Wat vind jij van appelblad?

3 Comments

  1. Hoi Albert Jan
    Ik zocht net wat over appelblad en kom zo op jullie site terecht.
    Is het ondertussen gelukt deze te stekken…en verkoop je misschien planten hiervan?

    • Hoi Katja, appelblad maakt ondergrondse wortelstokken. Die kun je afsteken en laten groeien op zure grond (veel tuinturf en schaduw). Het is helaas geen plant die we verkopen. Succes met je zoektocht! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*