Aster lateriflorus Horizontalis2

Aster lateriflorus Horizontalis: late herfstbloeier

Een heel bijzondere aster in mijn tuin is de Aster lateriflorus Horizontalis. Hij begint pas in september of oktober te bloeien, en blijft bloeien tot de winter echt intreedt. Een beetje nachtvorst kan hij wel hebben.

Aster lateriflorus Horizontalis3

Heel veel kleine bloemetjes

De aster komt in het voorjaar uit de grond, en is dan een groen, nietszeggend plantje. Pas in de late herfst gaat deze plant vlammen. En dat doet hij op een speciale manier. Hij heeft heel veel kleine bloemetjes, en groeit in een soort struikvorm. Waar normale herfstasters rechtop groeien, groeit deze een beetje ‘dwarrelig’ van vorm. Na de bloei sterft hij helemaal af.

Aster lateriflorus Horizontalis5

Je kunt de aster mooi combineren met siergrassen. Ook doet hij het goed met bodembedekkers: plant een groepje van deze asters en ze komen mooi boven de bodembedekker uit. Je ziet ze niet voor niets vaak in herfstborders, de bloemen kleuren mooi bij de rest van de herfst.

Aster lateriflorus Horizontalis4

Plant de aster in de volle zon

De plant is makkelijk te scheuren (vermeerderen). Ook qua verzorging is hij makkelijk: hij is niet kieskeurig in grond. Je mag hem bemesten, maar geef hem niet overdadig veel. Let er wel op dat hij in de volle zon staat en niet te veel schaduw krijgt. In de voorjaar en de zomer krijgt hij zijn groeikracht van de zon.

Aster lateriflorus Horizontalis1

Wat vind jij van deze bijzondere aster?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*