Iedereen kent natuurlijk de lange zonnebloemen. Die zijn prachtig, maar deze soort zonnebloem is ook wel erg mooi. Korter, steviger en met meer en dubbele bloemen! Dit is de Helianthus annuus ‘sungold’.
Zonnebloemen uit zijscheuten
Deze zonnebloem krijgt veel zijscheuten. Bij de reguliere zonnebloem ontstaat één bloem – soms met zijscheuten. Snijd je die af, dan groeit er geen nieuwe bloem. Bij deze soort groeien uit de zijscheuten ook nog allemaal bloemen.
Stevige opvulling in je border
De zonnebloem wordt zo’n 40 tot 60 centimeter. Omdat ze laag blijven, zijn ze steviger en waaien ze niet zo snel om. Hij heeft dus geen steun nodig, maar blijft uit zichzelf staan. Omdat ze ook geen licht wegnemen, passen ze praktisch overal. Ze zijn bijvoorbeeld ook heel mooi als opvulling in je border. En héél geschikt voor op de vaas!
Natuurlijk bestaat de kans dat er een paar tussen zitten die wel langer worden, omdat ze doorgekweekt zijn. Zaden zijn dan niet altijd meer betrouwbaar, omdat ze dan te veel gekruist zijn met een langere soort, of omdat ze op een veld stonden met verderop de langere soort. Deze korte soort heeft op mijn werk een bloem van 1.50 meter opgeleverd, er zitten dus wel wat langere ‘genen’ in.
Ook de bloem zelf is duidelijk herkenbaar als zonnebloem, maar tegelijkertijd is de bloem toch heel anders. Hij heeft geen donker hart, maar de gele bloemblaadjes groeien tot in het hart door. Het is anders, maar ik vind het prachtig!
Zonnebloemen zie je veel aan akkerranden. Dat is om de biodiversiteit op te krikken. Insecten hebben dan meer te eten, en komen dus sneller op de akkers af. Vroeger zag je ze veel langs graanvelden, nu zijn het vooral velden met gras en een bloemenrand eromheen.