blauwe regen knoppen

Blauwe regen bevroren: wat nu?

April doet wat hij wil, en dat bleek helaas ook toen het ’s nachts flink vroor, zo’n 8 graden. De blauwe regen zat vol met knoppen, maar was niet bestand tegen die nachtvorst. Is dat bij jou ook gebeurd? Helaas: dan heb je dit jaar geen bloemen.

Alle dikke bloemknoppen hangen slap naar beneden, ze zijn allemaal bevroren. Dat betekent dat onze blauwe regen dit seizoen niet zal bloeien. Af en toe zul je in de zomer nog een bloemetje zien, maar dat zou na een normale bloei ook gebeuren.

bevroren blauwe regen vorstschade 3

Hoe zie je of je blauwe regen bevroren is?

Al na een paar nachtvorsten zag ik het: de knoppen hingen helemaal naar beneden, en waren zwart. Hoewel het er voor de vorst veelbelovend uitzag, met heel veel mooie knoppen (dat zie je op de eerste foto), was op dat moment duidelijk dat alle knoppen bevroren waren.

De natuur herstelt zichzelf

Zoals altijd zal de natuur zich (snel) weer herstellen. Na een paar weken zie je niets meer van alle schade. De plant is dan opnieuw uitgelopen, maar alleen met blad. Verzorg je blauwe regen zoals je normaal ook zou doen. Dat betekent ook dat je in de loop van de zomer regelmatig de scheuten terugsnoeit. Volgend jaar kunnen er evengoed weer veel bloemen aan komen.

bevoren blauwe regen vorstschade

Hoe kun je voorkomen dat je blauwe regen bevriest?

Het enige wat je tegen de vorst kunt doen is afdekken. Ik doe dat met vliesdoek: het beschermt goed, maar is niet zwaar voor de plant. Dit kun je gewoon over je blauwe regen leggen. Voor ons was hier geen beginnen aan, je kunt niet je hele tuin afdekken.

Al moet ik zeggen: heb je héél erg strenge vorst in de winter (periode van -20), dan kan de hele blauwe regen, tot aan de grond wegvriezen. Met nachtvorst in het voorjaar is dat niet het geval.

bevroren blauwe regen vorstschade uitloper

Gelukkig komt het weer goed!

7 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*