In juni wordt het zomer, genoeg bloeiers in de tuin dus! Dit zijn onze 12 favorieten.
Ridderspoor
Afhankelijk van het weer kan ridderspoor al eind mei beginnen te bloeien. Is het weer wat minder, dan bloeien de eerste bloemen in juni. Het is niet de makkelijkste plant als hij net boven de grond komt. Vaak zijn slakken er als de kippen bij en vreten ze alles op wat boven de grond komt.
Na de hoofdbloei knip je de plant bij de grond af. Ook na het opnieuw uitlopen heb je kans op slakken. Als je de plant een beetje vrij zet, heb je er zicht op. Dan kun je actie ondernemen als het nodig is. Binnen twee weken groeit de plant razendsnel uit en heb je in augustus weer bloemen.
Lavendel
Lavendel bloeit lang, maar is in juni op z’n mooist. De bloemen zijn dan het grootst en de kleur het intenst. Na de bloei snoei je lavendel. Je kunt de bloemen ook goed drogen.
Dahlia’s
Dahlia’s beginnen in juni te bloeien. Je hebt ze in alle soorten en maten, kleuren en vormen. Wat zijn ze prachtig! Als je op tijd de uitgebloeide bloemen verwijdert, bloeien ze tot diep in de herfst.
Tamme kastanje
Anders dan een paardenkastanje (‘de’ kastanje) heeft een tamme kastanje een trosachtige bloeiwijze met roomwitte bloemen. Hij lijkt wel een tropische boom als hij vol zit met bloesem!
Rozen
Vroeger was juni de rozenmaand. Tegenwoordig zie je in mei al zoveel rozen in bloei staan, dat dit niet meer opgaat. De bloei is een paar weken vervroegd ten opzichte van twintig jaar geleden. En toch: onze botanische roos begint de laatste dagen van mei te bloeien en bloeit in juni uitbundig. Ze geuren ook zo heerlijk.
Duizendschoon
Over lekkere geuren: vooral de witte duizendschoon ruikt erg lekker. Deze bloemen beginnen ook in juni te bloeien. Deze bloem is familie van de anjer, wat je goed aan de bloemen kunt zien: het zijn allemaal kleine anjertjes. En ook bij anjers ruiken de witte bloemen het lekkerst.
Acacia
De acacia heeft een vlinderbloemige bloeiwijze, net zoals lupinen, lathyrus of de bloemen van peultjes. De bloemen verspreiden een zoete geur.
Linde
Nog een zoetgeurende boom is de linde. Het blad is hartvormig en de boom heeft veel wortelopslag: jonge scheutjes die vanuit de onderkant van de stam omhoog groeien. Bijen zijn dol op deze boom, lindebloesemhoning is een bekende honing.
Hydrangea annabelle
De annabelle kan in juni beginnen te bloeien, en bloeit dan weken door. Wij vinden deze hortensia het mooist als ze nog kleine bloemtrossen heeft. Als ze groter worden, vallen ze vaak om. Ook al zijn er nu ook sterkere soorten te koop, met kleinere bloemen en stevigere stelen. Dat is nog het proberen waard.
Eenjarige zomerbloeiers
Petunia’s, geraniums, zinnia’s: allerlei prachtige eenjarige zomerbloeiers beginnen te bloeien in juni. Vul je bloembakken met deze bloemen en je krijgt er meteen een zomergevoel van. Vergeet je ze niet te snoeien?
Kaasjeskruid
Kaasjeskruid kan de hele zomer bloeien en heeft erg charmante bloemetjes. Bij ons groeien ze aan de bosrand, wat kleinere bloemetjes oplevert, maar elk bloemetje valt op. De naam heeft deze bloem te danken aan de zaaddoosjes, die zien eruit als ronde kaasjes.
Fuchsia
Fuchsia’s beginnen ook eind mei, begin juni te bloeien. Als je ze goed verzorgt, bloeien ze de hele zomer door. Dat betekent: bemesten en op tijd de dode bloemen verwijderen. De bloem heeft een wat tuttig imago, maar dat is niet helemaal terecht vinden wij. Er zijn immers ontzettend veel verschillende soorten: grof, fijntjes, langwerpig, boller en in heel veel kleurencombinaties.
Wat is jouw favoriete junibloeier?
mooi bij ons: eendagsbloem waar oostindische kers doorheen groeit. 4 kleuren! Een vorig jaar gekregen fuchsia overgehouden, maar die maakte pas half juni aarzelend wat knoppen.