katjes hazelaar

Bloeiende hazelaar & hooikoorts

Misschien hoorde je het een tijdje geleden in het nieuws: hooikoortspatiënten zouden eind 2017 last van hooikoorts krijgen door de hazelaar. Hoe zit dat precies? We leggen het uit.

De hazelaar is een grote struik, waar hazelnoten aan groeien. Het is een vroege bloeier, wat betekent dat hij in de winter bij mild weer bloeit.

Stuifmeelkatjes van de hazelaar

De hazelaar heeft stuifmeelkatjes, die open gaan als de struik bloeit. In het begin gaan ze alleen bovenaan een beetje open, hoe langer het mooi weer is, hoe verder de katjes open gaan en hoe meer stuifmeel vrij komt. Aan dezelfde tak zitten mannelijke en vrouwelijke bloemen, dus de struik bestuift zichzelf.

katjes hazelaar

Gaat het vriezen, dan staat de bloei van de hazelaar stil. Komen er dan weer mildere temperaturen aan, dan pakt de struik de bloei weer op.

Een hazelnoot heeft veel tijd nodig om uit te groeien tot een volwassen vrucht. In de winter en in het voorjaar bloeit de struik, maar pas laat in de herfst ontstaat een bolster met een vrucht erin. Op den duur groeit die eruit, en dan heb je een hazelnoot met een groen omhulsel.

katjes hazelaar

Tip: bloeiende hazelaar in een vaas

De hangende bloeiwijze van de hazelnoot staan prachtig in een vaas met narcissen. Daarnaast houden de takken de slappe narcissen ook een beetje tegen. Kijk niet verbaasd op als je stuifmeel op de tafel ziet dwarrelen. Wij vinden dat juist wel leuk: je hebt een stukje van de natuur in huis gehaald. Maar heb je last van hooikoorts, dan is dit dus niet aan te bevelen.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*