bloeiende cactus zijkant

Bijzondere bloemen in de cactus

Deze grootbloemige cactus bloeit in het voorjaar, en dat is elke keer weer een bijzonder moment. Als de eerste knoppen zichtbaar zijn, kijken we echt uit naar het moment dat de bloemen tevoorschijn komen. Het duurt dan nog best lang voordat ze echt gaan bloeien. 

bloem succulent zijkant

De plant is normaal gesproken niet zo opvallend, maar als hij in bloei staat, is het een prachtige verschijning. Ik heb de cactus ooit gekregen, waardoor we de naam helaas niet kennen. Weet jij wat de naam is van deze cactus? Deel het dan onder dit artikel in de reacties!

Niet alle knoppen worden bloemen

Helaas zullen niet alle knoppen uitgroeien tot bloemen. Dat komt omdat de bloei veel vraagt van de plant. Na een bepaald aantal bloemen houdt het op en heeft de plant geen energie meer over om ook de laatste knoppen open te laten gaan. Over het algemeen vallen deze knoppen af. Maar als je geluk hebt, komt er later toch nog af en toe een bloem uit. 

cactus bloem

Voedingsstromen

Als je de foto’s goed bekijkt, zie je de voedingsstromen (de rode lijn) door het groene blad naar de bloemknop lopen. Dat vind ik zo bijzonder om te zien. Deze lijnen lopen alleen naar een bloem in wording. Als er geen bloemknop zit, zie je ook niet zo duidelijk de rode lijn. 

bloeiende cactus voedingsstromen

Verzorging van de cactus

In de koude maanden staat deze plant bij ons in de kas. Ook tijdens de bloei. Behalve op tijd water geven doe ik vrij weinig aan verzorging gedurende het jaar. Als ik de knoppen zie verschijnen, geef ik regelmatig vloeibare plantenvoeding bij het water. Na de bloei hang ik de cactus buiten op een beschutte plek in de halfschaduw. In de herfst gaat hij weer op tijd in de koud kas (maar de temperatuur is altijd boven nul).

cactus bloem

Wat vind jij van deze cactus?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*