bollenmand met viooltjes resultaat

Bollenmand maken: stap voor stap

Vanaf september kun je weer bollen planten in je tuin. Maar heb je niet genoeg ruimte, of heb je geen tuin: plant dan bollen in een bloembak of maak een bollenmand (ook wel ‘lasagnebeplanting’). Elke keer komen er nieuwe bloemen op, als je de bollen op de juiste manier in de bak of mand plant. In dit artikel laten we je zien hoe je zo’n mooie bollenmand maakt.

bollen in mand

Dit heb je nodig:

  • Een mand* of een bak waarin je de bollen wil planten.
  • Potgrond.
  • Verschillende bollen, naar je eigen keus. Wij hebben narcissen, tulpen en krokussen gebruikt. Je kunt ook kiezen voor sneeuwklokjes of boshyacint (scilla).
  • Viooltjes om meteen bovenop te planten.

bollenmand benodigdheden

Stap 1: waterafvoer

Je wil dat het water in de mand weg kan lopen. Als je dat niet doet, kunnen de bollen gaan rotten. Maak dus eerst een paar gaten in de folie die op de bodem ligt. Gebruik je een bloembak, zorg dan ook dat daar gaten in zitten voor de waterafvoer. Dit doe je natuurlijk voordat je potgrond in de mand legt.

bollenmand afwatering

Stap 2: de volgorde bepalen

Het leuke aan deze bollenmand is dat je verschillende bollen op verschillende dieptes plant. Dan moet je eerst bepalen hoeveel etages (lagen) je gaat maken en moet je bepalen op welke volgorde je de bollen plant. Kijk op de verpakking hoe diep de bollen moeten planten.

Op de verpakking staat ook hoe dicht je de bollen op elkaar kunt planten. Wij doen dat in de mand wat dichter bij elkaar dan aangeraden wordt. Het is onze bedoeling dat de mand er mooi gevuld uit komt te zien in het voorjaar.

Je plant de bol met de punt naar boven en de vlakke kant naar onderen. Bij tulpen en narcissen kun je dit makkelijk zien, bij krokussen moet je wat beter kijken.

Stap 3: de eerste laag

Allereerst doe je een laag potgrond in de mand. Wij planten onderin de bollen van de narcis. Deze moeten 15 centimeter diep geplant worden. Meet goed uit met de rolmaat waar de bollen in de mand moeten komen.

bollenmand diepte meten

Stap 4: de tweede laag

Als tweede planten we de tulpenbollen. Die moeten op een diepte van 12 centimeter in de grond. Eerst leg je tot de juiste diepte potgrond op de narcisbollen. Dan leg je de tulpenbollen in de mand.

bollenmand tulpen

Stap 5: de derde laag

Als laatste laag zijn de krokussen aan de beurt. Deze moeten acht centimeter onder de grond. Vul eerst de mand aan met genoeg potgrond bovenop de tulpenbollen, dan plant je de krokusbollen en dek je ze af met potgrond tot net iets onder de rand van de mand.

potgrond over krokussen

Stap 6: viooltjes

Bovenin plant je violen in vrolijke kleuren. Zo heb je direct een fleurige mand, zonder dat je hoeft te wachten tot de bloembollen beginnen met bloeien. Want dat duurt immers tot het voorjaar. Geef de mand water met een gieter met fijne broes. Daarna moet je heel voorzichtig zijn met water, de mand zal over het algemeen in de herfst vochtig genoeg zijn.

Zo heb je maandenlang plezier van je bollenmand!

bollenmand met viooltjes resultaat 2

Andere tips

Bij langdurige regen is het slim om de mand onder een afdakje te zetten. Als de grond door- en doornat wordt, kunnen de bollen makkelijk gaan rotten. Bij normaal weer kan de mand gewoon buiten staan, ook lichte vorst is geen probleem.

Het resultaat

Dit zijn foto’s van het resultaat van de bollenmand in het voorjaar.

bollenmand resultaat

bollenmand met tulpen bollenmand tulp

Ga jij deze bollenmand ook maken? Stuur ons dan een foto via mail of Instagram!

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

2 Comments

  1. Bedankt voor de goede info over het maken van een bollenmand. Mijn vraag is: bloeit deze mand met diverse soorten bollen ook het jaar erop nog? En wat moet je dan in het najaar doen om deze mand weer mooi te laten bloeien in zo’n volgend voorjaar!

    • Hoi Yvonne, de mand kan het jaar erop zeker weer bloeien, al kun je ook merken dat de bloei wat minder is. Wil je het jaar na jaar overhouden, dan zouden we je adviseren om de bollen uit de pot te halen nadat het loof is afgestorven, ze koel en droog te bewaren en in het najaar opnieuw te planten. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*