paarse botanische krokussen van bovenaf.

Botanische krokussen

De krokussen die als eerste bloeien zijn botanische krokussen, ook wel wilde krokussen. Ze vallen op door hun mooie smalle en fijne bloemblaadjes (en bloeiwijze). Ze bloeien zo’n drie weken eerder dan de gecultiveerde krokus, die grotere en stevigere bloemen heeft. De bekendste en meest voorkomende botanische krokus is de paarse crocus tomasinianus.

Uit een botanische krokusbol komen veel meer bloemen dan uit een gecultiveerde. Maar ondanks de hoeveelheid, zijn ze wel minder sterk: ze vallen eerder om. Maar omdat je dus een heleboel bloemen bij elkaar hebt, ziet het er wel mooier en natuurlijker uit.

Vermeerderen van botanische krokussen

Botanische krokussen vermeerderen zich heel goed: op twee manieren zelfs. Hij ontwikkelt extra bollen én hij zaait zichzelf uit. Als je de krokus zaait, kan het wel drie tot vier jaar duren voordat de eerste bloemen beginnen te bloeien. Dat is echt een kwestie van lange adem. Dat komt omdat er na het zaaien eerst een kiemplantje ontstaat, waarna er nog een bolletje moet groeien. Die bol wordt elk jaar iets groter, maar kan in de eerste twee jaar nog niet genoeg voedsel opslaan omdat hij nog te klein is. Daardoor kan het plantje ook nog niet tot bloei komen. Als hij gebloeid heeft, kan hij zichzelf ook vermeerderen.

botanische krokus veld

Krokus zelf vermeerderen

Het duurt wel 20 jaar om zo’n paarse wei als op de foto te krijgen. Eén krokusbol ontwikkelt steeds meer bolletjes, waarna op een gegeven moment het vermeerderen stagneert. Daarom is het verstandig om de bollen te scheuren en zelf verderop uit te planten.

Overigens is dit gazon een wild gazon; ik wacht altijd met maaien tot de zaden er helemaal uitkomen. Op die manier kan ik de zaden zelf oogsten. Maaien maakt de zaden namelijk niet kapot, maar zorgt er wel voor dat ze verspreid raken.

De zaden van een krokus oogsten

En vergis je niet: hoewel de krokussen in januari, februari, maart bloeien (afhankelijk van de weersomstandigheden), zijn de zaden pas rijp in juni of juli. Dat zie je ook goed op de foto. Als de krokus is uitgebloeid hangt hij slap op de grond. Na een poos droogt het loof uit en richt hij zichzelf op. De stengel met het zaaddoosje komt dan boven het gras uit. Oogst de zaden bij droog weer met zon, de plantjes zullen droog en knisperig aanvoelen.

botanische krokus zaaddoosje

Je kunt de zaden meteen zaaien, of wachten tot het voorjaar. In principe maakt het niet uit, maar het bewaren van zaden haalt wel de kiemkracht omlaag. Als je ze direct zaait, begint het proces ook gelijk en kunnen ze misschien in het voorjaar al wel uitkomen.

Er zijn botanische krokussen in verschillende kleuren: lichtblauw, paarstinten, geel en oranje. Zelf vind ik de paarse het allermooist en heel natuurlijk.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Pinterest-afbeelding met botanische krokussen.

2 Comments

  1. Hallo Bedankt voor de informatie over de krokus zaden. dit was mij onbekend.
    ieder jaar verzamel ik van allerlei voorjaar bolletjes zaden , maar van de krokus is mij dat nog niet gelukt. Ook van de sneeuwklokjes vind ik maar weinig zaad dozen met zaad.
    Op dit moment heb ik een tiental zaad dozen van sneeuw klokjes die dikker zijn als de andere

    nog maals bedankt voor de informatie over de krokus ik kijk uit naar de eerst zaad dozen
    Groeten
    Gerrit
    janssen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*