puschkinia veld bloembollen

Bijzondere bolgewassen: buishyacint (Puschkinia libanotica)

Wat is het fantastisch als in het voorjaar alle bloembollen weer boven komen! We genieten enorm van de narcissen en tulpen, maar er zijn nog veel meer bollen. In dit artikel vertellen we je graag over de buishyacint, oftewel de Puschkinia libanotica. De plant wordt ook wel saffierhyacint genoemd.

Bloeiende bollen in maart/april

Deze bloembollen hebben mooie lichtblauwe bloemetjes, met een hoogte van ongeveer 15 centimeter. De bloemen lijken veel op die van de witte sterhyacint. Beide soorten hebben een donkerblauw streepje op het bloemblad. Maar een groot verschil: de puschkinia bloeit eind maart, begin april, wanneer de witte sterhyacint al is uitgebloeid. Daarom kun je deze bollen goed combineren.
Als je de bloemen van dichtbij bekijkt, zie je dat ze eruitzien als een mini-hyacint.

Zon én schaduw

De buishyacint kun je prima kweken in potten voor op je balkon of terras. Maar hij doet het ook erg goed als verwilderaar in bosweides of wilde gazons, of onder heesters. De bloemen doen het goed in zowel de zon als de schaduw en trekken bijen en hommels aan.

Vermeerdering van de buishyacint

Plant er veel bij elkaar voor het mooiste resultaat. Als ze goed aanslaan, dan vermeerderen ze zich rijkelijk: door zich uit te zaaien en door broedbolletjes. Zelf kun je bijdragen aan de verspreiding door na de bloei de dikke pollen uit elkaar te halen.

Deze bollen plant je in september. Belangrijk: laat ze na aankoop niet liggen, maar plant ze direct uit. Anders drogen de bollen uit en komen de bloemen niet boven. Eind januari kun je een klein beetje organische mest strooien. Doe dat niet voor deze bollen apart, maar gewoon als je al je bloembollen bemest.

Als je de bloem van dichtbij bekijkt zie je ook dat de vorm er ook net zo uit als een mini-hyacint, maar deze komt elk jaar beter weer en breidt zich ook beter uit.

2 Comments

  1. Ik heb ze sinds vorig jaar ook staan en vind ze heerlijk. Bij mij staan ze tussen de narcissen en tulpen en ze bloeien echt heel lang!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*