camelia bruine bloemen geel blad

Bruine bloemen en geel blad in je camelia? Dit is de oorzaak

Bruine bloemen en geel blad: dat zijn ‘problemen’ die je veel ziet bij camelia’s. Maar hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

Bruine bloemen tijdens de bloei

Zo eind februari, begin maart begint je camelia te bloeien. Maar terwijl de struik nog bloeit, worden de eerste bloemen alweer bruin. Sterker nog: nog heel veel knoppen moeten nog uitkomen.

Ook kan er tijdens de bloeiperiode nog een tijd met vorst of schrale wind voorkomen. Daar zijn de bloemen ook erg gevoelig voor, waardoor ze snel bruin worden.

camelia struik

Dode bloemen weghalen

Je struik zal er een stuk beter uitzien als je de bruine bloemen weghaalt. De dode bloemen laten makkelijk los. En zoals bij bijna alle planten: als je uitgebloeide bloemen weghaalt, kan er meer energie naar de knoppen die nog moeten uitkomen.

Camelia met geel blad

Geel blad aan je camelia hoeft niet erg te zijn. Af en toe zal er een blad geel worden en afvallen, dat is een natuurlijk verschijnsel. Maar krijgt de struik opvallend veel gele bladeren of kwijnt hij duidelijk weg? Dan kan dit een teken zijn dat hij te weinig of verkeerde mest heeft gekregen. Camelia’s hebben specifieke mest nodig: voor zuurminnende planten.

Ook als de camelia in een bodem wordt geplant met een te hoog kalkgehalte, kan er geel blad ontstaan. Dit kan het hele jaar door gebeuren.

camelia

Camelia bemesten

Zelf geef ik de camelia regelmatig mest. Ik gebruik bijvoorbeeld rododendronmest*, want rododendrons houden van dezelfde grond. Ook verspreid ik regelmatig zelfgemaakte bladcompost of bladaarde rondom de struik. Het zou ook goed zijn om blad om de struik te leggen en te laten liggen. Op den duur zal zich een dikke humuslaag vormen, die ervoor zorgt dat de bodem niet uitdroogt.

Camelia’s geef je nooit kalk! Alleen op een zuurdere bodem kan de camelia optimaal groeien en bloeien – met mooi donkergroen blad.

Heb jij weleens last van deze problemen bij je camelia?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*