camelia struik knoppen

Camelia snoeien: vanaf de zomer tot de vorst

Camelia’s kunnen uitgroeien tot redelijk grote struiken. Als je er ruimte voor hebt, is het zeker aan te raden om hem te laten groeien, dan krijg je een mooi natuurlijk gevormde struik. Maar als je minder ruimte hebt, wil je hem graag wat kleiner (gedrongener) en vol houden. Daar is een manier voor.

camelia knoppen

Toppen snoeien

Allereerst is het verstandig om in de loop van de zomer (juni, juli) de toppen regelmatig uit de struik te snoeien. Snoei niet te veel in één keer, maar verspreid het over deze maanden. Dit doe je door regelmatig een dikke tak uit de plant te snoeien. Dit helpt ook om de natuurlijke vorm te behouden, ondanks dat je de camelia snoeit. Snoei je de dikste takken niet weg, dan kan het een zwaar en massief blok worden.

Bladknoppen weghalen

Vanaf juli, augustus verschijnen bladknopjes naast de dikkere bloemknoppen. Vanaf dat moment, totdat het gaat vriezen, is het verstandig om deze bladknoppen weg te halen. Dat doe je heel voorzichtig met de hand. Je moet namelijk uitkijken dat je de bloemknop niet aanraakt, want dan knapt hij er zo af – en dat betekent volgend jaar minder bloemen.

camelia bladknop bloemknop
Twee grote bloemknoppen en een kleinere bladknop

Het gevolg van deze ‘bladsnoei’ is dat je de bloemen straks heel goed ziet. In het vroege voorjaar (maart) bloeit camelia volop. Omdat je de bladknoppen hebt weggehaald, groeien er geen stengels door de bloemen heen. Op deze manier zal elke tak volop bloemknoppen dragen. Het resultaat: een volle bloeiende struik op een formaat dat past in jouw tuin.

camelia bladknop snoeien
Hier is de bladknop weg

De struik blijft kleiner

Een ander voordeel is dat de struik kleiner blijft. Na de bloei zal hij niet zo snel omhoog schieten. Zodra de bloei voorbij is, moet de plant eerst nieuwe scheuten maken om nieuwe bloemknoppen voor volgend bloeiseizoen te produceren. Er komen dus wel nieuwe scheuten, maar dit is later dan wanneer je de plant zijn gang had laten gaan. De nieuwe scheuten knip ik overigens ook lager af, ik halveer ze.

camelia struik

Camelia is trouwens een veelvraat, die veel mest nodig heeft. Bemest de struik dus regelmatig.

Al met al is dit een heel karwei. Maar als je gedurende de maanden telkens een klein beetje doet, valt het mee.

 

5 Comments

    • Hoi Tiny, camelia kan zeker in een pot. Let erop dat de plant veel voeding nodig heeft, in een pot dus nog meer. Succes! Groetjes Albert Jan en Linda

    • Hoi Annick, wij hebben geen ervaring met het stekken van camelia. Wat je kunt proberen: neem in augustus korte jonge scheutjes met vier blaadjes, en gebruik stekgrond. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  1. Na de zomer komen enkele knoppen met 2 zaden erin op de struik. Binnenkort barsten die zaaddozen open. Ik heb die dan in een bloempot geplant en geduldig afgewacht of er wel iets ging gebeuren. En ja er schoten 2 jonge plantjes te voorschijn. Momenteel zijn die een 15cm groot en kan ik ze in de tuin uitplanten.
    Ik ga het nu nog eens proberen want ik zie weer enkele dikke groene knoppen… en.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*