camelia

Camelia: zo verzorg je deze plant

Camelia is een gevoelige plant die heel vroeg bloeit. Vanaf begin maart tot half april kun je de bloemen zien, die wel een beetje op rozen lijken. De bloei is ook zo weer voorbij.

Bruin blad is vorstschade

Het blad van de plant is leerachtig, glanzend en taai. Het blad kan niet goed tegen strenge winters. Met name kale vorst (zonder sneeuw als beschermend laagje) en schrale koude wind doet het blad weinig goed. Dit jaar had ik veel bruin blad aan de struik: vorstschade. Zit je hele struik vol bruin blad, is de vraag of de bloemknoppen nog wel goed zijn. Gelukkig was dat bij mijn plant wel het geval, maar het bruine blad is een lelijk gezicht.

camelia bruin blad

Gelukkig kun je bruin blad gemakkelijk, blad voor blad, afbreken. Is dat te veel werk, snoei het dan niet zomaar weg. Dan snoei je ook de bloemknoppen weg. Laat de struik dan eerst bloeien, dan kun je daarna aan de slag met het terugknippen.

Verzorging van camelia

Camelia is een zuurminnende plant, en combineert dus goed met heide, rododendron, kalmia latifolia, veenbes (cranberry) en bosbes. Ik gebruik ook een speciale meststof voor zuurminnende planten, een rododendron-meststof. Gelukkig heeft de plant weinig last van ziektes.

Bemesten doe ik twee of drie keer per jaar: in het vroege voorjaar, halverwege de zomer (juni/juli) en in de herfst. Bemesten is niet strikt noodzakelijk, maar zonder mest groeit de struik heel ‘ielig’ met lichtgroen of geel blad en zul je niet zoveel bloemen zien.

camelia bloem en knop

Camelia snoeien

Ook snoeien is niet per se nodig, maar toch doe ik dat zelf wel graag. Als je plant te ver omhoog schiet, kun je hem gedrongen houden door te snoeien. Bovendien beschermt hij zichzelf dan beter tegen zon en vorst of kou, omdat hij compacter is. Ook vind ik het er mooier uitzien. Snoeien doe je voor juli door de langste scheuten weg te halen. Daarna moet je echt niet meer snoeien, omdat de plant dan knoppen zet.

De beste plek: halfschaduw

Halfschaduw is de beste plek voor camelia. In de volle zon is de kans te groot dat hij verbrandt – de bloemen blijven in de schaduw langer mooi. En omdat hij oppervlakkig wortelt, heeft hij veel water nodig.

camelia struik

Camelia is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, rood, roze. Ook zie je ze met gele meeldraden of juist zonder. En dan heb je ook nog dubbele en enkele bloemen. Genoeg om uit te kiezen dus!

 

22 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*