Campsis radicans trompetbloem.

Campsis radicans: trompetbloem

Campsis radicans is een prachtige klimplant die tijdens de bloei een tropisch tintje geeft aan je tuin.

Campsis radicans = trompetbloem

Campsis radicans wordt niet voor niets de trompetbloem genoemd. In juli en augustus verschijnen de trompetjes aan de plant – in lichtrood, donkerrood, geel of oranje. In een warme zomer bloeit hij veel uitbundiger dan in een verregende zomer – het is niet voor niets een tropische plant.

Campsis radicans klimplant.

Warme standplaats

De plant heeft dan ook een warme standplaats nodig. Hij doet het goed aan een pergola of tegen een warme zuidmuur. De klimplant moet je de eerste tijd een vastzetten, maar daarna gebruikt hij zijn hechtwortels om zich vast te zetten aan de balken of de muur. Zorg dat hij op een voedselrijke en kalkrijke plek staat, en je plant is tevreden. Hij zal niet snel last hebben van ziektes of luis.

Lichtjes snoeien in de herfst

In de herfst, na de bloei, snoei ik globaal de grootste, uitstekende takken boven de pergola af. Doe je dat niet, dan wordt de plant te zwaar en vangt hij te veel wind. Dan kan je schutting of pergola beschadigen en scheef gaan staan. Staat hij tegen de muur, dan zal hij door het gewicht van de muur af gaan staan en kunnen de hechtwortels losraken van de muur.

De uitgebloeide bloemen kunnen grote bonen voortbrengen, die mooi staan in najaarsboeketten.

Flink snoeien in de lente

Vervolgens snoei je de plant in het voorjaar erna kort – tot op de gesteltak of tot op de plek waar je hem vorig jaar gesnoeid hebt. Die gesteltak blijft ieder jaar zitten. Nog hetzelfde jaar als deze rigoureuze snoei groeit de plant zo’n 50 tot 80 centimeter uit. Aan de nieuwe stengels komen ook  dat jaar meteen weer bloemen. Na de voorjaarssnoei is het verstandig om campsis radicans een beetje te bemesten.

Campsis radicans pergola.

Wortelopslag

Een nadeel van de plant is dat hij last kan krijgen van wortelopslag. Deze uitlopers komen een paar meter van de plant uit de grond omhoog. Je kunt ze eenvoudig verwijderen. Bij mij komen ze in het gazon omhoog. Daar is het ‘probleem’ snel opgelost: het gazon maaien, en je ziet er niets meer van. Eventueel kun je wortelbegrenzer gebruiken als je de plant in de grond zet.

7 Comments

 1. L.S. Ruim 2 jaar geleden heb ik een campsis in mijn tuin geplant tegen een pergola op het zuiden in goede tuingrond. In het voorjaar heb ik de plant flink gesnoeid. De plant groeit uitbundig maar helaas zonder bloemen. Wat doe ik verkeerd ?

  • Hoi Wies, wij zouden de plant de eerste jaren niet te veel in de lengte snoeien, dan kan er bloeihout gevormd worden. In de breedte snoeien is niet zo erg. Campsis staat bekend als een makkelijke plant, maar het kan inderdaad wel een paar jaar duren voordat deze plant uitbundig gaan bloeien. Houd vertrouwen! Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Antoinette, die raak je helaas niet zomaar kwijt. Door ze af te maaien in het gazon, put je de stekken wel uit. Verder moet je schoffelen. Doordat de hoofdplant verwijderd is, kunnen ze op den duur niet overleven. Maar dan moet je dat schoffelen wel heel goed bijhouden. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Ja Wies. ik moest zeker 5 jaar wachten voordat ik knoppen zag. Het eerste jaar 3 knoppen en de jaren erna is het elk jaar volop in bloei bij zonnig temperaturen.

 3. Die opslag is echt niet ‘zo opgelost’.
  Heb jaren een campsis gehad, prachtige plant.
  Totdat ie verwijderd moest worden vanwege uitbreiding schuur.
  Eenmaal verwijderd kwamen overal scheuten omhoog, en je kan knippen wat je wilt ze blijven komen.
  Zet nooit een campsis!

  • Hoi Marlon, de opslag kan erger worden nadat je een campsis radicans hebt weggehaald – erger dan wanneer de plant er nog stond. Wij hebben na 30 jaar een prachtige campsis met veel bloemen en maar heel weinig uitlopers. Er komen een paar uitlopers in het gazon, en die maaien we af. In de borders komen geen uitlopers. Dit weerhoudt ons er niet van om hem aan te planten, want hij is prachtig. Ieder zijn smaak dus! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*