chinees lantaarnplantje

Chinees lantaarnplantje verzorgen en stekken (Ceropegia woodii)

Het Chinees lantaarnplantje heet officieel Ceropegia woodii, maar staat ook wel bekend als string of hearts. En dat is precies wat er zo leuk is aan deze plant: de blaadjes zijn net kleine hartjes.

Deze hartjes zitten aan dunne ranken, die enorm snel kunnen groeien en dus erg lang worden. Het Chinees lantaarnplantje is daarom echt perfect voor een hoge plek. Bijvoorbeeld een kast: dan kun je de plant mooi naar beneden laten groeien.

Plant van vroeger

Net zoals de pannenkoekenplant, citroengeranium en sanseveria is het Chinees lantaarnplantje een ouderwetse plant, die je vroeger veel zag. Albert Jan herinnert zich dat zijn moeder deze plant ook altijd in huis had.

Verzorging van Chinees lantaarnplantje

De string of hearts is enorm gemakkelijk te verzorgen. Geef de plant gewoon eens per week water, en hij groeit als een tierelier. Wil je echt je best doen, dan geef je ook ongeveer eens per maand wat vloeibare plantenvoeding. Het is niet erg om hem af en toe te vergeten. Worden een paar blaadjes wat lichter (of geel) van kleur, dan weet je dat het weer tijd is voor een slokje water. Als de plant te weinig licht krijgt, zou de tekening op het blad kunnen verdwijnen. Een heel makkelijke plant, die dus eigenlijk vertelt wat er met hem aan de hand is.

chinees lantaarnplantje

Aan de plant verschijnen kleine bloemetjes (lantaarntjes), maar die vormen niet de sierwaarde van de plant. Dat zit ‘m echt in het blad en de groeiwijze.

Als je plant te lang wordt

Omdat mijn eigen plant zo hard groeide, deed ik iets wat niet zo slim was: ik leidde de ranken terug naar boven en liet hem als het ware ‘dubbel’ groeien. De ranken raakten in de knoop en ik krijg de plant niet meer ontward… Als je vindt dat je plant te lang wordt, kun je het beste wat ranken korter knippen.

Chinees lantaarnplantje stekken

Ranken afknippen kun je namelijk ook doen als je de plant wil stekken. Knip wat ranken van een centimeter of 10 af, zet ze in een glaasje water en er verschijnen na een tijdje kleine worteltjes. De ranken kun je vervolgens in een potje grond zetten, waarna ze verder zullen groeien. Mijn advies is om meerdere ranken bij elkaar te zetten, dan krijg je een vollere plant. Ook kun je ze bij de moederplant in de pot zetten, om die plant voller te maken. Je kunt de ranken ook direct in de aarde zetten, maar dan is de kans iets kleiner dat ze aanslaan.

chinees lantaarnplantje bolletje

Oudere planten krijgen wittige bolletjes aan de stengels. Deze bolletjes kun je losknippen en in een potje aarde zetten (bedek ze niet helemaal met de aarde). Ze gaan dan opnieuw wortelen. De rest van de stengel kun je in stukjes knippen en op de manier van hierboven stekken.

chinees lantaarnplantje stekken

Heb jij ook een Chinees lantaarnplantje?

34 Comments

  1. Wat ik me van vroeger herinner..(jaja..ik ben 50+ahum) is dat er zich soms bolletjes vormen aan de rank…dat zijn de stekjes. Als je die in aarde plant…krijg je een nieuw plantje.

    • Hoi Juutje, daar heb je helemaal gelijk in! Uit die bolletjes kunnen nieuwe wortels groeien. We gaan het toevoegen aan het artikel 🙂 Groetjes, Linda

          • Hoi Linda,
            Mijn lantaarnplant is inmiddels 2 meter lang maar hij laat bovenin al het blad vallen. Onderin groeit hij erg hard. Weet jij wat ik het beste kan doen?
            Alvast bedankt, groetjes Marloes

          • Hoi Marloes, je zou hem kunnen stekken, zodat hij zich hoger in de plant splitst, en je een vollere sliert krijgt. Of je kunt extra stekken in de pot zetten, zodat hij ook bovenaan weer blad krijgt!

        • Die “boontjes” zijn de zaadpeulen die héél soms ontstaan als een klein insectje in de lantarentjes is gekomen en de boel heeft kunnen bevruchten. Als ze open springen zitten in die peulen een heleboel pluizige zaadjes die met een zuchtje wind alle kanten op waaien. En vinden ze een geschikt plekje in je huiskamer zie je dan nieuwe lantaarnplantjes verschijnen.

  2. Ik heb er 2 maar wanneer ik stekjes in water zet komen er na weken nog steeds geen worteltjes. Dus ik probeer ze nu gewoon in het zand te plaatsen.. hopelijk dan wel succes

    • Hoi Marieke, je kunt nog proberen om specifiek stengels met die ‘bolletjes’ eraan in water/grond te zetten, want daaruit zouden makkelijker worteltjes moeten groeien. Succes!

  3. Hoi Linda
    Mij plantje groeit goed, en wordt erg lang. Maar het verliest boven in veel blaadjes.
    Wat kan ik er tegen doen?

    • Hoi Marcella, dat klinkt voor mij helaas niet als een bekende situatie. Hoe verliest je plant de blaadjes? Het is normaal als er af en toe een blad geel wordt. Geef je de plant ook voeding?

  4. Hoi! Ik heb stekjes in water gezet en er kwamen binnen no-time wortels aan. Maar eenmaal in de grond verpieteren ze weer. Ben ik nu te snel met de stekjes in de grond zetten?

    • Hoi Nadine, dat is niet verstandig! Het is nog maar maart, je moet zeker tot half mei wachten. Als IJsheiligen is geweest, dan is de meeste kou wel uit de lucht. Groetjes, Albert Jan en Linda

  5. Mijn lantarenplantje heb ik als stek van mijn moeder gekregen in 1966 toen ik trouwde.
    Inmiddels heb ik zeker al 50 plantjes weggegeven.
    Hangt voor het raam in de volle zon.
    Een makkelijke plant

    • Hoi Olga, wat bijzonder dat je de plant al zo lang hebt, dan heeft hij vast veel emotionele waarde. Leuk ook dat je al zoveel stekjes hebt kunnen weggeven. Geniet ervan! Groetjes van Albert Jan en Linda

  6. Mijn blaadjes drogen uit en vallen af. Enkel bij het begin zitten er veel blaadjes maar een de takjes niet. Ik geef ze wekelijks water. Het water blijft soms zelfs staan. Even wachten met water geven?

    • Hoi Tineke, als een plant droog lijkt te zijn, kan dat ook betekenen dat hij te veel water krijgt. De wortels rotten dan weg, en kunnen geen water meer opnemen. Als het water af en toe blijft staan, dan zou ik zeker minder water gaan geven. Neem eventueel ook stekjes of kijk of je de plant kunt verpotten in drogere grond. Succes!

  7. Mijn plantje staat op de pilaar onderaan de trap. Toen hij te lang werd heb ik hem niet afgeknipt, maar bijna onderaan bij elkaar gebonden met een breed wit satijnen lint. Het lint heb ik om een plakhaakje bovenaan de pilaar gestrikt. Staat erg mooi.

  8. Leuk artikel! Ja il heb er ook eentje, ik heb de ook de ranken geprobeerd rond te leiden wat dus nu een ontwarbare kluwen is geworden… Ik laat het maar zo. Mijn plantje heeft alleen maar(veel) witte bolletjes zonder bloemen. Terwijl die van mijn zus bomvol bloemetjes zit…, ze heeft ook een doperwtjes plant vol in bloei.
    Onze moeder had er in de jaren ’70 ook een chinees lantaarntje naast de doperwtjes plant.

    • Hoi Suzanne, grappig dat het voor jou ook herkenbaar is. Wat leuk dat de geschiedenis zich herhaalt! Geef jij je plant ook voeding? Groetjes, Albert Jan en Linda

  9. Ik kan niet wachten tot volgend jaar. We gaan dan namelijk verhuizen en ik weet nu al dat ik deze maal beter ga letten op de licht inval. Momenteel krijgen we in de woonkamer enkel in de avond zo’n en daglicht, wat de keuze van planten, heel beperkt maakt. Volgend jaar is het de bedoeling om kleiner te gaan wonen en ik hoop dat ik dan ‘ mijn planten passie weer kan tevreden stellen.

  10. Hoi ik heb vandaag een lantaarn plantje gekocht. Nu zie ik dat je zegt dat je ze plantenvoeding moet geven. Zou je kunnen zeggen wanneer dit moet en hoeveel en welke voeding. BVD.

    • Hoi Monique! In principe heeft elke plant voeding nodig. Als de plant nieuwe potgrond heeft, dan kan hij daar zo’n zes weken mee vooruit. Koop een plantenvoeding die je ook voor je andere planten kunt gebruiken, en volg het advies op de verpakking op. Wij geven in de zomer eens per week water met voeding (tenzij het erg droog is), in de winter iets minder. Leer vooral ook je plant kennen om te merken wat goed voor hem werkt!

  11. Hoi hoi! Onze plant is nu ongeveer 2,5 meter lang, en de ranken blijven groeien. Hoe vaak kan ik een rank afknippen (en is er dan een specifieke plek voor het afknippen) totdat onze plant “het niet meer trekt”? De bovenkant van de ranken worden kaler en kaler maar de onderkant groeit alsof ze het laatste plantje op aarde zijn 😂.

    • Hoi Lisette, dat gebeurt inderdaad vaak bij deze plant. Houd er rekening mee dat de plant gaat vertakken op de plek waar je hem afknipt, dus kijk vooral wat je mooi vindt staan. Overigens kun je de stekjes weer in de pot erbij zetten, zodat de plant ook bovenaan weer voller wordt. Succes!

  12. Hoi,
    Ik knip stekjes af, 1cm onder een paar blaadjes, en zet ze op water. Ze wortelen niet maar de takjes en blaadjes worden als snot… ook als ik stekjes (een paartje van blaadjes) net iets in de grond steek…
    Wat doe ik verkeerd?

    • Hoi Priscilla, het is aan te raden om de blaadjes te verwijderen. Het deel van de stengel dat je in water steekt, kan het beste geen blaadjes meer hebben!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*