citroengeranium tafel

Citroengeranium laten overwinteren

Eind oktober is een mooie tijd om je citroengeranium (pelargonium graveolens) naar binnen te halen om hem te laten overwinteren. Het is een sterke plant, maar hij kan niet tegen temperaturen onder nul.

Om je citroengeranium stevig en compact te houden, kun je de langste scheuten van de plant terugsnoeien. Wees voorzichtig met water geven om schimmel en wortelrot te voorkomen.

De plant laten acclimatiseren

Als je je plant naar binnen haalt, is het verstandig om hem eerst in een wat koudere ruimte te laten acclimatiseren. Denk aan een bijkeuken of berging. Sowieso is het beter om hem wat koeler weg te zetten, maar je wil hem zeker niet in één keer van buiten in je woonkamer plaatsen. Vanwege de koelere temperatuur is de slaapkamer een heel geschikte plek voor een citroengeranium. Omdat hij muggen verjaagt, hebben al veel mensen hem graag op de slaapkamer staan – in de vensterbank of op het nachtkastje bijvoorbeeld.

citroengeranium overwinteren

In het voorjaar

In februari of maart haal je de plant uit zijn pot, en schud je de grond af. Een deel van de oude grond vervang je dan voor verse potgrond. Vervolgens snoei je de plant verder terug. Dikke takken kun je terugsnoeien tot ze zo’n 5 centimeter lang  zijn. Jongere scheutjes laat je zitten. Je kunt de plant ook terugsnoeien tot het bruine hout, want het groeit wel weer uit. Maar wij laten hem nog net iets langer.

De oude grond hoef je niet weg te gooien: deze ‘uitgewerkte’ potgrond is nog prima te gebruiken voor je borders.

Wanneer mag de citroengeranium weer naar buiten?

Na IJsheiligen mag je de citroengeranium weer buiten zetten. Ook dan is het verstandig om hem te laten acclimatiseren. Laat hem overdag in de schaduw wennen aan de buitenlucht en temperatuur. ’s Nachts haal je hem dan eerst nog weer naar binnen. Na een tijdje kan je plant dan weer helemaal naar buiten.

14 Comments

 1. Goedendag via mijn ouders en tante hebben wij een citroengeranium gehad voor mij jongste zoon tbv muggen.

  Nu gaven zij mij aan dat ik hem moet toppen. Hoe kan ik deze plant het beste toppen

  • Hoi Brenda, hHet is inderdaad verstandig om de citroengeranium te toppen. Dan krijgt hij geen lange, slappe stelen, maar groeit hij mooi stevig. Bij een citroengeranium betekent dit dat je de kop van de plant eruithaalt (dat kan met je handen, maar ook met een snoeischaar). Het gevolg hiervan is wel dat de plant niet zo snel gaat bloeien, mocht je dat leuk vinden. Al is het nu voor de winter toch geen bloeitijd meer. Ook het groeiseizoen loopt op z’n einde. Laat de plant rustig overwinteren, wellicht dat je in het voorjaar nog een paar keer moet toppen om hem mooi te laten groeien. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Nooit geweten dat een citroengeraniun de hele zomer buiten kan
  (eigenlijk wel logisch vanwege de geur ) Ga ik volgend jaar doen

 3. Goedendag, wat een mooi en informatief artikel over de citroengeranium. Ik heb twee van deze pracht planten het hele voorjaar en zomer buiten staan, nu het wat kouder word wilde ik een poging doen deze te laten overwinteren maar het blad word geel…ik geef hem maar 1 keer in de week water maar toch lijkt hij het niet te gaan redden. Heeft u enig idee wat ik verkeerd doe?
  Mvg, J. Jongens.

  • Hoi Joéve, dank je wel voor je compliment. Zo te lezen doe je het helemaal goed. Inderdaad moet je de plant niet te veel water geven. Dat gele blad hoort erbij als je hem naar binnen haalt. Je plant gaat het zeker wel redden. Wij hebben de hele zomer ook mooie groene planten, en zodra ze naar binnen gaan: allemaal geel blad. Ons advies is om al het gele blad te verwijderen. Het blijft nog wel even doorgaan, maar op een gegeven moment komen er nieuwe blaaddjes aan. Dan is de plant aan zijn nieuwe plek gewend. Zet hem op een lichte standplaats, en snoei hem in het voorjaar. Dan kunnen ze daarna weer naar buiten. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 4. Goedemorgen. Bij mij staat de citroengeranium zomer winter buiten. En hij doet het prima. Als het kouder word dek ik zijn wortels af met stro. En in het voorjaar snoei ik hem

 5. Hallo,
  Ik kocht onlangs een citroengeranium en heb die binnen staan waar hij her goed doet tot nog toe!
  Kan ik hem gewoon binnen laten of is het beter om hem van de zomer buiten te zetten?
  Mijn moeder had er ook altijd een, en die stond nooit buiten dacht ik.

  • Hoi Thea, een citroengeranium groeit buiten wat robuuster. Het is dus net wat je voorkeur heeft. Zelf merken we dat citroengeraniums binnen nogal snel wat langgerekt kunnen groeien, dus die moet je wat vaker snoeien om hem stevig en compact te houden. In de winter moet de plant sowieso naar binnen. Groet, Albert Jan en Linda

  • Hoi Ludwig, de citroengeranium moet echt vorstvrij staan. Dus zo lang de temperatuur niet onder nul komt (liefst iets hoger), kun je hem overwinteren. Succes!

 6. Hallo, mijn citroengeranium is wat langgerekt en de bladeren hangen slap. Kan ik de geranium nu al snoeien of moet ik wachten tot het voorjaar?
  Groet, Ingrid

  • Hoi Ingrid, zoals we in het artikel schrijven, is het zeker een goed idee om langere scheuten terug te knippen. Zo blijft je plant compact. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*