Citroengeranium laten overwinteren

Citroengeranium laten overwinteren

Eind oktober is een mooie tijd om je citroengeranium (pelargonium graveolens) naar binnen te halen om hem te laten overwinteren. Het is een sterke plant, maar hij kan niet tegen temperaturen onder nul.

Om je citroengeranium stevig en compact te houden, kun je de langste scheuten van de plant terugsnoeien. Wees voorzichtig met water geven om schimmel en wortelrot te voorkomen.

De plant laten acclimatiseren

Als je je plant naar binnen haalt, is het verstandig om hem eerst in een wat koudere ruimte te laten acclimatiseren. Denk aan een bijkeuken of berging. Sowieso is het beter om hem wat koeler weg te zetten, maar je wil hem zeker niet in één keer van buiten in je woonkamer plaatsen. Vanwege de koelere temperatuur is de slaapkamer een heel geschikte plek voor een citroengeranium. Omdat hij muggen verjaagt, hebben al veel mensen hem graag op de slaapkamer staan – in de vensterbank of op het nachtkastje bijvoorbeeld.

citroengeranium overwinteren

In het voorjaar

In februari of maart haal je de plant uit zijn pot, en schud je de grond af. Een deel van de oude grond vervang je dan voor verse potgrond. Vervolgens snoei je de plant verder terug. Dikke takken kun je terugsnoeien tot ze zo’n 5 centimeter lang  zijn. Jongere scheutjes laat je zitten. Je kunt de plant ook terugsnoeien tot het bruine hout, want het groeit wel weer uit. Maar wij laten hem nog net iets langer.

De oude grond hoef je niet weg te gooien: deze ‘uitgewerkte’ potgrond is nog prima te gebruiken voor je borders.

Wanneer mag de citroengeranium weer naar buiten?

Na IJsheiligen mag je de citroengeranium weer buiten zetten. Ook dan is het verstandig om hem te laten acclimatiseren. Laat hem overdag in de schaduw wennen aan de buitenlucht en temperatuur. ’s Nachts haal je hem dan eerst nog weer naar binnen. Na een tijdje kan je plant dan weer helemaal naar buiten.

In 2018 verkochten we meer dan 100 citroengeraniums via onze webshop. H. J. Will-Boomstra zegt over de bestelling: “Ben er heel blij mee. En ook zo goed verzorgd bezorgd. Mijn complimenten.”

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*