citroengeranium

Citroengeranium: natuurlijke muggenverdrijver

De citroengeranium (pelargonium graveolens) is een geranium die een citronellageur verspreidt zodra je hem aanraakt. Als je hem op een terras zet en je strijkt er met je handen doorheen (en die strijk je ook even over je hoofd, lichaam of kleding), dan heb je minder last van muggen. Je hoeft de bladeren niet te kneuzen; gewoon aanraken is al voldoende.

Bloeien doet de citroengeranium niet overvloedig, er komen kleine, fijne lichtpaarse bloemetjes in. Je hebt hem dan ook niet voor de bloemen, maar voor het blad.

citroengeranium bloemen muggenverdrijver

Water & voeding

Je geeft deze plant om de dag water – als het heel droog weer is, desnoods elke dag. Eén keer per week geef je hem kuip- of terrasplantenvoeding, verder kun je hem met rust laten. Als je af en toe de toppen eruithaalt, groeit hij mooi breed. Een citroengeranium is heel gemakkelijk te stekken.

Citroengeranium binnen

Citroengeranium kun je heel goed als kamerplant gebruiken. Zet hem bijvoorbeeld in je slaapkamer – in de vensterbank of op je nachtkastje – om op een natuurlijke manier muggen af te weren. Maar je ziet hem ook regelmatig in de vensterbank van een keuken of woonkamer. Houd wel rekening met je huisgenoten! Is er iemand die de sterke citronellageur niet zo kan waarderen (smaken verschillen), dan wil je hem misschien niet in een al te belangrijke ruimte zetten. In het najaar moet je de citroengeranium sowieso binnen zetten om hem te laten overwinteren.

Citroengeranium buiten

Citroengeraniums doen het ook prima als kuipplanten op je terras! Na IJsheiligen kun je hem buiten zetten. Tip: zet hem onder tafel als je een avond buiten zit en raak het blad af en toe aan met je voeten. Dan heb je geen last van muggen bij je benen.

citroengeranium

38 Comments

 1. Ik heb een citroengeranium, tezamen met een “gewone” rode en witte geranium in een bak, maar de bloei is uit mijn “gewone” plantjes..Is de citroengeranium daar de oorzaak van?
  Bij voorbaat dank voor een reactie, Evert F.J.

  • Hoi Evert, de citroengeranium is er niet de oorzaak van dat de andere geraniums niet willen groeien. Die van ons bloeien helaas ook niet optimaal, dat komt door de vele regenbuien van de afgelopen tijd. Geraniums kunnen daar slecht tegen: de bloemen komen niet echt uit maar verslijmen of de schimmels slaan toe. Het enige wat je hier op dit moment tegen kunt doen is de geraniums onder een afdak, maar wel in de zon zetten. Hopelijk heb je daar wat aan! Groetjes van Albert Jan en Linda

  • Dag Jean-Claude, met een beetje geluk kun je citroengeranium bij een tuincentrum kopen. En als je iemand kent met een citroengeranium, kun je hem ook makkelijk stekken! Hartelijke groeten, Linda en Albert Jan

 2. Super leuk plantje heb nu 3 grote en stek regelmatig. Maar even de vraag. Wat is de minimale temperatuur die de plant moet hebben?

  • Hoi Elke, de plant kan niet tegen vorst! Dus komen de temperaturen onder het vriespunt, dan moet je hem naar binnen halen! Groetjes, AJ en Linda

  • Hoi Sonia,

   Dat je citroengeranium nu gele bladeren krijgt is niet zo gek, rond deze tijd van het jaar krijgen de meeste planten immers gele bladeren door de kortere dagen. Kortom: het seizoen is voorbij en je citroengeranium moet de berging in. Krijgt je plant in de zomer geel blad, dan kan dat aan grofweg drie dingen liggen: te weinig voeding, een te kleine pot of te weinig water.

   Succes met je citroengeranium!

   Groeten van Albert Jan en Linda

  • Dag Stef,

   Het beste voor je citroengeranium is om hem nu af te snoeien en naar binnen te halen. Wat er op dit moment gebeurt met de planten, maakt niet zoveel uit. Wat het precies is, kunnen we niet zeggen. Wat we wel weten is dat citroengeranium eigenlijk nooit last heeft van schadelijk insecten of iets dergelijks. Het zouden nog restanten kunnen zijn van uitgebloeide bloemen of verdorde bladeren. Als je planten er zelf goed uitzien, zou je je geen zorgen hoeven maken!

   Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Bij ons is hetzelfde het geval, maar zijn ze donkergroen.
  Er zijn wel enkele aangevreten bladeren te zien, maar geen rupsen oid.
  Vervolgens muizenvallen rondom de pot gezet, maar deze blijven leeg.
  Het frappante is dat het slechts onder 1 vd2 planten is.

 4. Hoe krijg je stevige stelen aan je citroengeranium? Ik heb een plant die erg is gaan ‘schieten’, terwijl ik hem niet veel water geef (één keer per week) en de (dunne) stelen zijn erg slap. Gevolg: ik moet er stokken bij zetten om de plant nog in goede staat te houden. Maar het liefst wil ik dat de stelen vanzelf blijven staan en niet meer zo doorbuigen.
  Hoe krijg ik dit voor elkaar?

  • Hoi Thea,

   Als je citroengeranium is gaan schieten, heeft hij waarschijnlijk te donker of te warm (of allebei) gestaan.
   Als je een citroengeranium buiten zet (dat kan vanaf half mei), krijgt hij altijd stevige stelen. Buiten is het immers koeler.
   Wil je je plant toch binnen laten staan, dan is ons advies om hem op een koelere plek neer te zetten. Als je de plant weer in beter staat wilt krijgen, kun je de hele plant nu flink terugsnoeien. Knip hem bij wijze van spreken tot 20 centimeter boven de grond af, en zet hem vervolgens in nieuwe potgrond. Zet je citroengeranium daarna niet op een te warme plek: zeker niet boven de verwarming. Vanaf 20 graden is eigenlijk al te warm.

   Hopelijk heb je iets aan ons advies! Groetjes van Albert Jan en Linda

 5. De zwarte korreltjes zijn uitwerpselen van een (groene) rups! Ik heb 2 citroengeraniums staan, waarvan 1 met zwarte korreltjes… na een tijdje staren naar de plant zag ik de rups! Overigens nét zo groen als de plant zelf! De rups aan onze vleesetende plantjes gevoerd, korreltjes weggeveegd… even afwachten, maar hopelijk is het dilemma nu opgelost! Geen idee overigens waar de rups vandaan kwam?!

  • Hoi Gilda, zover wij weten is citroengeranium niet giftig. Wel is het een sterk geurende plant, dus we zouden je altijd adviseren om uit te kijken met (kleine) kinderen.

 6. He he nu weet ik eindelijk hoe deze plant heet mijn moeder had ze vroeger tegen de muggen op de overloop staan vond ze altijd zo lekker ruiken idd !

  • Hoi André, dat kan zeker op de slaapkamer. Slim is om hem dan in de vensterbank neer te zetten, zodat er meteen een barrière is. Succes!

 7. Hallo
  Wij hebben 2 citroennella plantjes gekocht. Echter hebben wij zen nu een week en de bladeren worden bruin. Kan ik deze gewoon afknippen en groeit de plant dan weer terug?

  • Hoi Kimberly, wat vervelend. Je kunt inderdaad bruine of gele blaadjes wegknippen. De plant groeit dan door. Let er wel op dat je genoeg water geeft met deze extreme droogte!

  • Hoi Dafke, een citroengeranium doet dat uitstekend. Bepaalde kruiden zoals basilicum houden ook in mindere mate muggen weg. Ook walnotenbomen staan erom bekend, maar dat is uiteraard geen plant.

 8. Hannah
  Ik heb eeb oude baas van een citroen geranium. al veel gestekt. platseling ging het hangen gele bladeren kortom ziet er niet uit. Wat kan ik hier mee doen? Heeft al houte stelen dus een sterke plant.
  alvast bedankt.

  • Hoi Hannah, snoei de citroengeranium flink wat korter. Ongeveer tot 15 centimeter. Eventueel kun je de plant ook verpotten naar een nieuwe pot (met nieuwe potgrond). Dat zou de plant goed moeten doen! Succes en groetjes van Albert Jan en Linda

 9. De citroengeranium die ik een paar maanden geleden bij jullie heb gekocht, deed het goed, maar plotseling zijn de stengels een beetje gaan hangen en sommige bladeren een beetje gaan krullen. Kan dat komen doordat ik haar een paar uur lang voor een open raam heb laten staan, toen het flink waaide?

  • Hoi Raoul, wat fijn om te horen dat je plant zich alweer heeft hersteld! Een plant vindt het soms lastig wennen aan een plotselinge verandering van omgeving, dus daar kan het zeker aan hebben gelegen. Al kunnen citroengeraniums nu ook prima buiten staan. Dus wellicht was de wind de boosdoener. Veel plezier nog met je plant!

 10. Hmmm, de bladeren blijven zich regelmatig omkrullen. In de loop van de avond worden ze dan weer normaal. Ik heb nog gedacht dat het aan te fel zonlicht lag, maar de plant staat nu toch best ver van het raam. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Ik heb ook een pelargonium fragrans en een pelargonium capitatum. Die staan vlak naast mijn citroengeranium, maar hun bladeren krullen nooit.

  • Hoi Raoul, wat gek zeg, dat hebben wij nog nooit meegemaakt. Je zou de plant eventueel kunnen verpotten en extra water kunnen geven. Albert Jan geeft nog als advies om hem een uurtje in een bad water te zetten. Werkt dat allemaal niet, dan is het ook verstandig om de wortels eens goed te bekijken. Is er misschien ongedierte dat aan de wortel zit te knagen? Wortelluis bijvoorbeeld. Als de plant goede grond heeft, en regelmatig water en voeding krijgt, verbeter je zijn weerstand en zou hij toch wel moeten opknappen. O ja: de plant heeft ook veel licht nodig (hoe meer, hoe beter), anders kwijnt hij weg.

   Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 11. Ik heb 4 citroenplanten buiten staan… maar ze zijn wel heel groot geworden inmiddels kan ik ze in deze tijd van het jaar nog terug snoeien ?

  Met vriendelijke groet,

  Omaira

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*