citroengeranium

Citroengeranium: natuurlijke muggenverdrijver

De citroengeranium (pelargonium graveolens) is een geranium die een citronellageur verspreidt zodra je hem aanraakt. Als je hem op een terras zet en je strijkt er met je handen doorheen (en die strijk je ook even over je hoofd, lichaam of kleding), dan heb je minder last van muggen. Je hoeft de bladeren niet te kneuzen; gewoon aanraken is al voldoende.

Bloeien doet de citroengeranium niet overvloedig, er komen kleine, fijne lichtpaarse bloemetjes in. Je hebt hem dan ook niet voor de bloemen, maar voor het blad.

citroengeranium bloemen muggenverdrijver

Water & voeding

Je geeft deze plant om de dag water – als het heel droog weer is, desnoods elke dag. Eén keer per week geef je hem kuip- of terrasplantenvoeding, verder kun je hem met rust laten. Als je af en toe de toppen eruithaalt, groeit hij mooi breed. Een citroengeranium is heel gemakkelijk te stekken.

Citroengeranium binnen

Citroengeranium kun je heel goed als kamerplant gebruiken. Zet hem bijvoorbeeld in je slaapkamer – in de vensterbank of op je nachtkastje – om op een natuurlijke manier muggen af te weren. Maar je ziet hem ook regelmatig in de vensterbank van een keuken of woonkamer. Houd wel rekening met je huisgenoten! Is er iemand die de sterke citronellageur niet zo kan waarderen (smaken verschillen), dan wil je hem misschien niet in een al te belangrijke ruimte zetten. In het najaar moet je de citroengeranium sowieso binnen zetten om hem te laten overwinteren.

Citroengeranium buiten

Citroengeraniums doen het ook prima als kuipplanten op je terras! Na IJsheiligen kun je hem buiten zetten. Tip: zet hem onder tafel als je een avond buiten zit en raak het blad af en toe aan met je voeten. Dan heb je geen last van muggen bij je benen.

citroengeranium

38 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*