Citroengeranium toppen bovenaf

Citroengeraniums toppen

Als je een mooie, gedrongen citroengeranium wil houden, dan moet je hem regelmatig toppen. In dit artikel leggen we er meer over uit.

Lange citroengeraniums

Citroengeraniums groeien van zichzelf nogal ‘stakerig’ en langgerekt. Op een donkere standplaats hebben de planten daar nog iets meer last van. Dit is niet zo mooi, en de plant wordt er nogal slap van. De oplossing is: toppen.

De kop eruithalen

Als je een plant topt, dan knip je de kop van de plant eruit. Bij de citroengeranium is deze top of kop ongeveer 10 centimeter lang. Soms langer, als de plant te hoog is opgeschoten. De top is het uiteinde van de stengels. Als de plant groeit, komen daar elke keer weer nieuwe bladeren aan.

citroengeranium

Op de plek waar je de kop eruit hebt gehaald, krijgt de plant meerdere scheuten. Ook van deze scheuten kun je vervolgens de top eruithalen. Het resultaat is een mooie, vertakte plant.

Toppen = minder bloemen

Het toppen van citroengeraniums doe je al vanaf dat de plant klein is. Er is één nadeel: de plant zal niet zo snel bloeien. Nou gaat het bij de citroengeranium vooral om de geur, de bloemetjes zijn klein en redelijk onopvallend.

Laat je de scheuten het winterseizoen zitten, dan zul je zien dat de plant gaat bloeien. Haal je de scheutjes er wel af, en behandel je ze als stekjes, dan heb je grote kans dat ze in het voorjaar gaan bloeien.

Heb je hier vragen over? Stel ze bij de reacties!

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*