Sinaasappelboom

Citrusplanten en citrusboompjes verzorgen: alles wat je moet weten

Sinaasappelboompjes, citroenboompjes, grapefruitboompjes, mandarijnboompjes: allemaal voorbeelden van citrusplanten (en er zijn er natuurlijk nog veel meer). Je verzorgt ze op dezelfde manier. We leggen in dit artikel uit hoe.

citrus sinaasappelbloesem

De juiste plek voor citrusplanten

Citrusplanten kunnen in de zomer op je terras staan, op een beschutte en zonnige plek. In de winter moeten ze binnen overwinteren, op een koele plek. Het is goed om citrusbomen zo lang mogelijk buiten te laten staan om het groeiseizoen zo lang mogelijk te rekken. Buiten gedijen ze beter dan binnen. Maar voor de eerste nachtvorst moet de plant of boom wel naar binnen.

In de winter valt er vaak veel blad van de boompjes. Dit kan een teken zijn van te weinig licht en iets te veel water. Omdat de plant in de winter in rust is, hoef je geen mest te geven. De plant kan toe met slechts eens per twee of drie weken een scheut water.

citroenboom in zon citrus

Na IJsheiligen kun je je citrusplant weer buiten zetten. Eerst zet je hem in de halfschaduw en na een dag of tien, als de plant aan het licht gewend raakt, kan hij de zon in. Daar staat hij het liefst. Je hoeft hem de eerste tijd ’s nachts niet weer naar binnen te halen. Een klein nachtvorstje kan de citrus nog wel overleven (mits je hem afdekt met vliesdoek), maar liever niet natuurlijk.

Vlekken op het blad

Krijgt je citrusplant vlekken op het blad? Dat kan verbrand zijn. Dit komt weleens voor bij felle zon in het voorjaar, daarom zet je hem eerst in de halfschaduw. Staat het citrusboompje in de kas, dan is het aan te raden om vliesdoek of schaduwdoek te gebruiken. Beter nog is brute glas aan de bovenkant van je kas, dat breekt de zonnestralen. Zit de plant nog volop in de knop, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Citrusbomen bemesten

In het voorjaar bemest je de citrusplant met speciale citrusvoeding*. Kijk voor de dosering hiervan op de verpakking. Tussendoor kun je als extra voeding een beetje hoornmeel of bloedmeel geven.

citrus sinaasappelboom

Citrusplanten water geven

Aan alleen regen heeft een citrusboom niet genoeg. Kuipplanten drogen immers snel uit, en dat geldt zeker ook voor de citrus. Geef hem dus regelmatig water. Tussen gietbeurten mag de grond droog aanvoelen, maar wacht liever niet tot het blad slap hangt.

Je kunt als beste regenwater of grondwater geven dat een beetje op temperatuur is. Vanwege de samenstelling is dat beter dan kraanwater.

Potgrond voor citrusplanten

Er bestaat speciale potgrond voor citrusplanten*. Dit is meestal een leemhoudende grond die de voeding niet te snel laat uitspoelen. De voeding hecht zich als het ware aan de leemdeeltjes. Ook potgrond voor mediterrane planten* kan geschikt zijn.

citroen citrus

Snoeien

Een citrusplant snoei je in het voorjaar (maart, april, voordat hij naar buiten gaat). Snoei de naar binnen gerichte takken weg. Zo zorg je voor een open kroon, en kan de zon erin schijnen.

Bloeiende citrusbomen

Afhankelijk van de overwintering en mate van verzorging, bloeien citrusbomen in het voorjaar en de zomer. Het bijzondere is: je kunt bloemen en vruchten tegelijkertijd aan dezelfde boom zien zitten.

citrusboompje
Dit citrusboompje kwam Linda tegen in Japan.

Pitten planten

Wil je de pit van een citrusvrucht laten ontkiemen, dan moet je er rekening mee houden dat deze eerst een koude periode moet doormaken. Leg hem in de koelkast voor een week of twee, of buiten in een koude periode van net boven nul. Dat is voldoende om hem te laten ontkiemen.

Ooit heb ik een pitje van een grapefruit in een bloempot gedaan. Nu, zo’n dertig jaar later, is het een boom van formaat, met lekker geurende bloesem, mooi blad en ook mooi oranje gekleurde vruchten. Maar… en nu komt het: geen goede smaak.

citrus sinaasappelboom knop en blad

Bij zaailingen krijg je namelijk meestal een andere plant dan de moederplant. Citrusplanten worden geënt, wat betekent dat de plant groeit op een andere onderstam. Wil je zeker zijn van lekkere vruchten? Koop dan een geënte plant.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*