Clematis snoeien: zorgen voor een mooie bloei

Clematis snoeien: zorgen voor een mooie bloei

Het is heel belangrijk om je clematis elk jaar te snoeien. Doe je dit niet, dan krijg je een wirwar van takken, en zit alle groei bovenin de plant. Die kluwen van scheuten zorgt er dan voor dat de plant alleen bovenaan bloeit, en de plant onderaan kaal is. Dat is niet wat je wil.

Clematis snoeien in het voorjaar

Iedere clematis die je koopt, heeft een label waarop staat wanneer je hem moet snoeien. De lentebloeier snoei je in het vroege voorjaar (maart), de zomerbloeier iets later.

Radicaal snoeien

Je mag een clematis best radicaal afsnoeien: tot zo ongeveer een halve meter boven de grond. Wees niet bang dat hij het dan niet meer goed doet. Op het punt waar je hem gesnoeid hebt, loopt hij weer uit, waardoor je de bloei beter verdeelt.

Uit het bos

Een clematis wordt ook wel ‘bosrank’ genoemd, omdat het een plant is die van oorsprong in het bos groeit. Daarom heeft clematis een hekel aan zon aan zijn voet: zorg dus voor een bedekte voet. Daar zijn twee manieren voor:

  • Je kunt er iets voor zetten (bijvoorbeeld dakpannen, al ziet dat er niet zo mooi uit)
  • Je kunt een andere plant onderaan de clematis laten groeien. Denk aan een bodembedekker. Kies niet voor een ‘concurrent’ die alle voedingsstoffen weghaalt. Ook een klein plantje tot ongeveer een halve meter is goed.

clematis uitgebloeid

Trouwens, sommige soorten hebben na de bloei leuke pluimpjes – dan ziet een uitgebloeide clematis er ook nog mooi uit! Op de foto zie je clematis montana.

2 Comments

  1. Antoinette

    Als hij bv al 3 meter over je schuur groeit dan toch tot 50 cm snoeien dan ben je dat op je schuur toch ook kwijt?

    • Hoi Antoinette, dat klopt. Dan komt de bloei weer dichter bij de grond. Als je het mooi vindt om je schuur begroeid te hebben, dan moet je het natuurlijk vooral laten zitten! 🙂 Groetjes, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*