clematis

Clematis snoeien: zorgen voor een mooie bloei

Het is heel belangrijk om je clematis elk jaar te snoeien. Doe je dit niet, dan krijg je een wirwar van takken, en zit alle groei bovenin de plant. Die kluwen van scheuten zorgt er dan voor dat de plant alleen bovenaan bloeit, en de plant onderaan kaal is. Dat ziet er niet zo mooi uit, dus dat wil je liever niet.

Clematis snoeien in het voorjaar

Iedere clematis die je koopt, heeft een label waarop staat wanneer je hem moet snoeien. De lentebloeier snoei je in het vroege voorjaar (maart), de zomerbloeier iets later. Kijk dus goed welke soort je hebt en bewaar het label (of noteer de soort, zodat je het niet vergeet).

Radicaal snoeien

Je mag een clematis best radicaal afsnoeien: tot zo ongeveer een halve meter boven de grond. Je hoeft niet bang te zijn dat hij het dan niet meer goed doet. Op het punt waar je hem gesnoeid hebt, loopt hij weer uit, waardoor je de bloei beter verdeelt.

Uit het bos

Een clematis wordt ook wel ‘bosrank’ genoemd, omdat het een plant is die van oorsprong in het bos groeit. Daarom heeft de plant een hekel aan zon aan zijn voet. Zorg dus voor een bedekte voet. Daar zijn twee manieren voor:

  • Je kunt er iets voor zetten (je ziet weleens dakpannen, maar dat ziet er niet zo mooi uit en kan er zelfs voor zorgen dat de voet erg warm wordt)
  • Je kunt een andere plant onderaan de de plant laten groeien. Denk aan een bodembedekker. Kies niet voor een ‘concurrent’ die alle voedingsstoffen weghaalt. Ook een klein plantje tot ongeveer een halve meter is goed.

clematis uitgebloeid

Trouwens, sommige soorten hebben na de bloei leuke pluimpjes – dan ziet een uitgebloeide clematis er ook nog mooi uit! Op de foto zie je clematis montana, mét pluimpjes.

2 Comments

    • Hoi Antoinette, dat klopt. Dan komt de bloei weer dichter bij de grond. Als je het mooi vindt om je schuur begroeid te hebben, dan moet je het natuurlijk vooral laten zitten! 🙂 Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*