cornus kousa bloeiende struik

Cornus kousa: heester met prachtig schutblad

Cornus kousa is een heester die kan uitgroeien tot een kleine boom. Het opvallendste aan deze struik? Het schutblad!

cornus kousa schutblad bloemen close

Decoratief blad

Cornus kousa heeft van zichzelf al decoratief blad: het is speels en verfijnd. Maar in het voorjaar (zo rond april) bloeit de struik en dat ziet er heel bijzonder uit. Het lijken grote witte bloemen, maar de bladeren zijn eigenlijk schutbladeren. In het midden zit de echte bloem.

cornus kousa schutblad bloemen

Cornus kousa heeft felroze vruchten

De bloemen groeien in augustus uit tot heel mooie, felroze vruchten. Het zijn net frambozen. Vogels zijn er dol op. Als je eenmaal de rijpe vruchten hebt gezien, zal het niet lang duren voordat ze weg zijn. Zodra de vogels ze ontdekt hebben, zijn ze binnen een paar dagen op.

cornus kousa vruchten

Na de bloei en de vruchten ziet cornus kousa er ook mooi uit in de herfst: de heester heeft een mooie herfstkleur.

Verzorging van cornus kousa

Cornus kousa doet het goed op ietwat zurige en voedselrijke grond. Normaal gesproken hoef je de struik niet te bemesten. Sterker nog: hij kan rustig 20 jaar staan zonder één keer mest te krijgen. Maar als hij het niet goed doet, kan hij ergens een tekort hebben en dan zou bemesten wel kunnen helpen. Verder groeit hij probleemloos: ik heb nauwelijks last van ziekten of andere problemen.

Cornus kousa snoeien

Ook snoeien is niet nodig. Het is zelfs jammer, want dan raak je de oorspronkelijke groeiwijze kwijt. Toch groeit cornus kousa wel erg breed. Dat is voor mij de reden dat ik hem thuis wel snoei. Hij staat voor het huis en daar wil ik hem niet te groot hebben. Vandaar dat ik hem af en toe moet snoeien. Toch is dat wel een beetje zonde, want op een gegeven moment zal hij niet meer zo mooi bloeien. Als je de ruimte hebt: laat cornus kousa dan vooral vrij groeien, dat is erg mooi.

cornus kousa struik vruchten

Wat vind jij van de prachtige cornus kousa?

 

5 Comments

  1. Het is een mooie struik, maar blijkbaar heeft de mijne wel ergens tekort aan: hij had vorig jaar maar één bloem. Wat kan ik hem het beste geven?

    • Hoi Esther, maar één bloem is wel heel jammer bij deze prachtige struik! Als de cornus een tekort heeft, zie je dat goed aan de kleur van het blad. Is dat lichtgroen, dan is het verstandig om in april organische mest te geven. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  2. Ik ben verhuisd en kreeg deze boom erbij in mijn nieuwe tuin. Wat een ontdekking! Genieten van het begin tot eind. Een absolute aanwinst in je tuin. Heeft wel ruimte nodig. Komt dan beter tot zijn recht.

    • Ha Marjoleine, wat een mooi cadeautje voor je verhuizing 🙂 Je hebt helemaal gelijk: hij komt beter tot zijn recht als hij de ruimte heeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*