donkerroze dahlia

Dahlia’s stekken: zo doe je dat

Dahlia’s kun je op veel verschillende manieren vermeerderen. Zo kun je de zaden oogsten en opnieuw uitzaaien, je kunt de knollen uit elkaar halen én je kunt ze stekken. In dit artikel vertellen we hoe je dat doet.

In het maart of april kun je de dahliaknollen voortrekken in je kas of in huis in vensterbank of serre. Dit betekent dat je ze vervroegd uit laat lopen. Daarna zullen de knollen snel verder groeien.

stekje dahlia stekken

Uitlopers van dahlia’s stekken

De uitlopers worden ook wel spruiten genoemd. Zijn deze ongeveer 10 centimeter lang, dan snijd je er een paar af en zet je deze op een glas water. Binnen zo’n twee weken komen er worteltjes aan. De uitlopers die je hebt afgesneden, hebben daar geen last van. Nadat je de knollen in de grond plant, groeien ze zo weer door.

Stekjes in de tuin zetten in mei of juni

Hebben de stekjes worteltjes, dan kun je ze oppotten in kleine potjes. Op een gegeven moment, als ze aardig gegroeid zijn, kun je ze nog toppen. Dat doe je als ze ongeveer 10 centimeter lang zijn. Zijn ze in die pot ook goed gegroeid, dan is het tijd om ze op de plaats van bestemming in je tuin te zetten. Dit doe je in mei of juni. Het is natuurlijk afhankelijk van wanneer je ze stekt. Maar hoe vroeger hoe beter: dan hebben ze nog tijd om te groeien en bloeien.

dahlia geel oranje

In de herfst zullen de planten nog geen echte knol ontwikkeld hebben, het is eerder een verdikte wortel. Daardoor zijn ze kwetsbaar. De grote knollen laten wij overwinteren in de grond, maar de jonge stekken wil je naar binnen halen. Haal de plant voorzichtig uit de grond, en zet ze in een pot om binnen te laten overwinteren. Zo droogt de bol uit. Oudere dahlia’s hoeven niet in de grond te overwinteren, de grotere knollen zijn niet zo gevoelig voor uitdroging.

dahlia roze geel

Voordelen van dahlia’s stekken

Uit zaad opgekweekte dahlia’s zijn meestal niet soortecht. Dat betekent dat zaailingen niet dezelfde kleur, hoogte en vorm hebben als de moederplant. Dit kan ook verassende soorten voortbrengen met een bijzondere kleur of bloemvorm. Bij het stekken zijn de jonge stekjes klonen van de moederplant en hebben dus ook dezelfde eigenschappen. Als je dus een dahliasoort hebt waar je extra dol op bent, is stekken een goede manier om hem te vermeerderen.

4 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*