Dahlia’s kun je op veel verschillende manieren vermeerderen. Zo kun je de zaden oogsten van openbloemige soorten en opnieuw uitzaaien, je kunt de knollen uit elkaar halen én je kunt ze stekken. In dit artikel vertellen we hoe je dat doet.
In het maart of april kun je de dahliaknollen voortrekken in je kas of in huis in vensterbank of serre. Dit betekent dat je ze vervroegd uit laat lopen. Daarna zullen de knollen snel verder groeien.
Uitlopers van dahlia’s stekken
De uitlopers worden ook wel spruiten genoemd. Zijn deze ongeveer 10 centimeter lang, dan snijd je er een paar af. Deze moeten gaan wortelen. Dat kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen: je kunt de stekken op water zetten, in een bakje met vochtige vermiculiet, of je zet de stekken meteen in een potje aarde. Binnen zo’n twee weken komen er worteltjes aan en kun je ze oppotten (als je dat nog niet had gedaan).
De dahlia’s die je hebt afgesneden, hebben daar geen last van. Nadat je de knollen in de grond plant, groeien ze zo weer door. Let er wel op dat je niet meer dan ongeveer de helft van de uitlopende ogen stekt. Als je alle uitlopers van de knol afhaalt, heeft de knol geen kans meer om zelf te bloeien.
Stekjes in de tuin zetten in mei of juni
Hebben de stekjes worteltjes, dan kun je ze oppotten in kleine potjes. Op een gegeven moment, als ze aardig gegroeid zijn, kun je ze nog toppen. Dat doe je als ze ongeveer 10 centimeter lang zijn. Zijn ze in die pot ook goed gegroeid, dan is het tijd om ze op de plaats van bestemming in je tuin te zetten. Dit doe je in mei of juni. Het is natuurlijk afhankelijk van wanneer je ze stekt. Maar hoe vroeger hoe beter: dan hebben ze nog tijd om te groeien en bloeien.
In de herfst zullen de planten nog geen echt grote knol ontwikkeld hebben, het is eerder een verdikte wortel. Daardoor zijn ze kwetsbaar. De grote knollen laten wij vaak overwinteren in de grond, maar de jonge stekken wil je naar binnen halen. Haal de plant voorzichtig uit de grond, en zet ze in een pot om binnen te laten overwinteren. Zo droogt de bol uit. Oudere dahlia’s hoeven niet in de grond te overwinteren, de grotere knollen zijn niet zo gevoelig voor uitdroging.
Voordelen van dahlia’s stekken
Uit zaad opgekweekte dahlia’s zijn meestal niet soortecht. Dat betekent dat zaailingen niet dezelfde kleur, hoogte en vorm hebben als de moederplant. Dit kan ook verassende soorten voortbrengen met een bijzondere kleur of bloemvorm. Bij het stekken zijn de jonge stekjes klonen van de moederplant en hebben dus ook dezelfde eigenschappen. Als je dus een dahliasoort hebt waar je extra dol op bent, is stekken een goede manier om hem te vermeerderen.
Lees meer over dahlia’s:
- Dahlia’s verzorgen: zo doe je dat
- Terug van weggeweest: dahlia’s
- Linda heeft een (nieuwe) moestuin! Dit zijn haar plannen
- Bloemen kweken in potten en bakken (5 tips)
Leuk artikel!
Klopt het dat je bij het stekken van de dahlia een stukje van de knol mee moet nemen omdat je anders alleen een plant met wortels (dus zonder knol) krijgt?
Geef je de jonge planten die je voor de winter binnenhaalt tussendoor nog wat water of laat je ze helemaal uitdrogen?
Hoi Reinier, bij het stekken van dahlia hoef je beslist geen stukje van de knol mee te nemen. Snijd gewoon een stek en laat die aan de wortel komen. Als je hem hebt uitgeplant in de tuin, vormt de knol zich vanzelf. Het eerste jaar is het nog een verdikte wortel, maar het tweede jaar is er een echte knol aan gegroeid. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Beste Albert,Jan en Linda,
Veel van mijn dahlias hebben dit jaar maar een of twee uitlopers,lang en dun
Wat gaat er fout volgens jullie?
Groetjes,
Fred
Hoi Fred, helaas hebben we hier geen goed antwoord op. Bij ons in de tuin hebben slakken de dahlia aangevreten, en we hebben ook dahlia’s die het slecht doen. Een beetje bijmesten kan altijd. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda