dahlia rood zon

Dahlia’s verzorgen: zo doe je dat

Dahlia’s zijn prachtige bloemen die er in ontelbaar veel kleuren en formaten zijn. Voor elk wat wils dus! Hoe verzorg je de plant zo, dat ze in de zomer optimaal bloeien? Dat lees je in dit artikel.

Wanneer plant je dahlia’s?

Dahlia’s zijn knollen. Je poot (plant) ze in het voorjaar, na de vorst. Dit zal half mei zijn. De punt van de knol is de bovenkant, deze moet net bedekt zijn met grond. Plant de knollen dus niet te diep.

dahlia geel

Waar plant je dahlia’s?

Dahlia’s plant je op een zonnige plaats. Dan groeit de plant beter en zullen meer bloemknoppen vormen.

Dahlia’s bemesten

Zodra de dahlia’s uitlopen en boven de grond komen, geef je ze een handje organische mest en compost. Zodra de planten goed aan de groei zijn, duurt het niet lang voordat de eerste bloemknoppen zichtbaar zijn.

Om te zorgen dat de dahlia’s flink doorbloeien, geef je ze opnieuw een beetje organische mest als de eerste bloemen open gaan. Verwijder uitgebloeide bloemen op tijd, zodat de dahlia’s constant en lang bloeien.

dahlia geel rood

Dahliaknollen overwinteren

Vroeger haalde je de dahliaknollen in de herfst uit de grond, om op een vorstvrije plek te laten overwinteren. Tegenwoordig hebben we nauwelijks meer echt strenge winters. Daarom leg ik bij de eerste nachtvorst de stengels plat, waarna ik er een flinke laag blad overheen leg. Op die manier laat ik de knollen in de grond overwinteren. Ik knip de stengels voor de winter niet af. Daardoor kan er geen water in blijven staan, waarmee ik voorkom dat de knollen gaan rotten.

Dit overwinteren in de grond gaat bij mij nu al zo’n acht jaar heel goed. Er is natuurlijk een risico: mocht er een echt strenge winter komen met temperaturen van zo’n -15, dan is er een kans dat het mis gaat.

Voor beide manieren van overwinteren is wat te zeggen. Heb je ruimte om de knollen op te slaan, dan is dat prima. Wil je er niet te veel tijd aan besteden, dan kun je mijn manier proberen. Het is leuk om in het voorjaar te kijken of ze boven de grond komen.

Dahlia's houthok

Heb je nog vragen over de verzorging van dahlia’s? Laat ze dan hieronder achter.

6 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*