dahlia rood zon

Dahlia’s verzorgen: zo doe je dat

Dahlia’s zijn prachtige bloemen die er in ontelbaar veel kleuren en formaten zijn. Voor elk wat wils dus! Hoe verzorg je de plant zo, dat ze in de zomer optimaal bloeien? Dat lees je in dit artikel.

Wanneer plant je dahlia’s?

Dahlia’s zijn knollen. Je poot (plant) ze in het voorjaar, na de vorst. Dit zal half mei zijn. De punt van de knol is de bovenkant, deze moet net bedekt zijn met grond. Plant de knollen dus niet te diep.

dahlia geel

Waar plant je dahlia’s?

Dahlia’s plant je op een zonnige plaats. Dan groeit de plant beter en zullen meer bloemknoppen vormen.

Dahlia’s bemesten

Zodra de dahlia’s uitlopen en boven de grond komen, geef je ze een handje organische mest en compost. Zodra de planten goed aan de groei zijn, duurt het niet lang voordat de eerste bloemknoppen zichtbaar zijn.

Om te zorgen dat de dahlia’s flink doorbloeien, geef je ze opnieuw een beetje organische mest als de eerste bloemen open gaan. Verwijder uitgebloeide bloemen op tijd, zodat de dahlia’s constant en lang bloeien.

dahlia geel rood

Dahliaknollen overwinteren

Vroeger haalde je de dahliaknollen in de herfst uit de grond, om op een vorstvrije plek te laten overwinteren. Tegenwoordig hebben we nauwelijks meer echt strenge winters. Daarom leg ik bij de eerste nachtvorst de stengels plat, waarna ik er een flinke laag blad overheen leg. Op die manier laat ik de knollen in de grond overwinteren. Ik knip de stengels voor de winter niet af. Daardoor kan er geen water in blijven staan, waarmee ik voorkom dat de knollen gaan rotten.

Dit overwinteren in de grond gaat bij mij nu al zo’n acht jaar heel goed. Er is natuurlijk een risico: mocht er een echt strenge winter komen met temperaturen van zo’n -15, dan is er een kans dat het mis gaat.

Voor beide manieren van overwinteren is wat te zeggen. Heb je ruimte om de knollen op te slaan, dan is dat prima. Wil je er niet te veel tijd aan besteden, dan kun je mijn manier proberen. Het is leuk om in het voorjaar te kijken of ze boven de grond komen.

Dahlia's houthok

Heb je nog vragen over de verzorging van dahlia’s? Laat ze dan hieronder achter.

10 Comments

 1. De dahlia’s zijn allemaal uit degrond gehaald omdat ik niet wist datze erin konden blijven. Het zijn enorme knollen en hoe kan ik ze het beste splijten? En de volgende vraag is, nu de aarde opwarmt kunnen ze dan 14 dagen eerder de grond in? Ten slotte: wat kan ik doen om de grond vooraf zo goed mogelijk voor te bereiden bv in de vorm van schoffelen, organische mest door de grond mengen e.d. Hoe vaak hebben ze water nodig. Alvast hartelijk voor het beantwoorden van al mijn vragen.

  • Hoi Jigy, je kunt de dahlia’s voorzichtig uit elkaar halen. Laat de ‘wond’ even drogen om schimmel te voorkomen. De grond bereid je oor door hem onkruidvrij te maken. Daarna zet je de knollen in de grond (niet te diep), waarna organische mest strooit. De mest kun je voorzichtig in de grond harken. Na het planten kun je ze water geven. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Hoi!
  Ik heb net dahlia’s geplant, ik hoop more te vroeg….Op de verpakking stond 15cm diep, dus dat hebben we ongeveer gedaan, nu lees ik een laagje aarde… Zitten de knollen nu te diep in de grond?

  Groetjes Yvette

  • Hoi Yvette, het is altijd goed om de verpakking aan te houden. Er kan best een beetje verschil in zitten onderling. Hoe is het gegaan met de nachtvorst de afgelopen dagen? Hebben jullie daar ook last van gehad?

  • Hoi Ine, aan de uitgebloeide bloemen zitten meestal nog gedeeltelijk bloemblaadjes aan. Ze zijn een beetje langwerpig. De nieuwe bloemknoppen zijn ronder. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 3. Dag Linda
  Waar snij ik de uitgebloeide bloemen af? Net onder de bloem, of tot helemaal onderaan de stengel, of…?

  • Hoi Lien, het beste doe je dat helemaal onderaan de stengel, je snijdt de bloem én stengel weg. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Sonja, dit voorkom je door je dahlia’s te steunen. Bind ze vast aan een tak of zet voordat ze groot worden, een constructie om de planten heen, waar ze doorheen kunnen groeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*