Daslook (allium ursinum): genoeg reden om er zuinig op te zijn!

Daslook (allium ursinum): genoeg reden om er zuinig op te zijn!

Daslook heet ook wel allium ursinum. Die naam zegt het al, het is familie van de ui (allium cepa). En dat ruik je ook wel! Als je tussen de daslook doorloopt, of je de blaadjes aanraakt, komt er een sterke uienlucht vrij.

Daslook groeit als een soort ui

En het grappige is: deze plant groeit uit een bol, als een soort ui. Deze echte bosplant is heel geschikt voor de schaduw. Hij kan veel vocht gebruiken, maar een drogere grond is ook prima. Makkelijke plant dus!

En daarbij komt dat hij zich ook nog prima vermeerdert. Ik heb hem op mijn werk geplant als een paar bolletjes, en nu heb ik een heel groot veld. Het komt echt overal op. Dat vind ik niet erg, want ik vind daslook heel mooi. Bovendien sterft bovengronds weer af na de bloei. Tegen mei aan begint het met bloeien, en eind mei is daslook wel uitgebloeid.

daslook veld allium ursinum

In het voorjaar is daslook even de baas

Je kunt daslook dus heel goed gebruiken als een tijdelijke plant in je border, die op den duur zijn plek afstaat aan de vaste planten. Zie het zo: in het voorjaar is de daslook even de baas, als alle vaste planten nog niet zo overheersend zijn.

daslook bloemen allium ursinum

Eetbaar blad

Je kunt het blad van daslook eten als groente. Op Instagram zagen we zelfs mensen die er pesto van maken!

Zelf daslook vermeerderen

Hoewel daslook zichzelf prima uitzaait, kun je hem zelf ook goed vermeerderen. Je neemt een pol en dunt die uit door het bolgewas uit elkaar te halen. De helft plant je dan verderop uit. Kijk hier trouwens mee uit, want het kan dan heel snel gaan.

daslook veld allium ursinum

In het verleden was daslook een beschermde plant. Sinds 1 januari van dit jaar is er een nieuwe Wet Natuurbescherming ingegaan, en daslook staat inmiddels niet meer op de lijst. Maar er zijn wat ons betreft genoeg redenen om er zuinig op te zijn!

2 Reacties

  1. Albert Belmer

    helemaal mee eens. Al lang geleden heb ik een paar plantjes ergens uitgegraven en langs het pad naar de achtertuin gezet. Intussen hebben ze zich niet alleen over de volle 5 meter uitgebreid, onder de klimhortensia, maar staan ze ook aan de andere kant van het pad, onder de beukenheg, waar ze de daar al langer staande lelietjes van dalen geheel overschaduwen. Wel een mooie combinatie, de twee bloemvormen, voorzover je de lelietjes nog ziet.

    • Hoi Albert, wat een mooi gezicht moet dat zijn! Het blad van de lelietjes van dalen en de daslook lijkt best op elkaar. Mooie combinatie van bloemen inderdaad. Geniet ervan!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*