Hydrangea hortensia ruby tuesday plantarium

De 13 leukste planten op Plantarium 2016

Heel veel nieuwe bloemen en planten: dat is waarvoor je naar de plantenbeurs Plantarium gaat. Lekker struinen tussen het groen en met een wensenlijstje op pad gaan. Albert Jan en ik gingen zaterdag op pad naar Boskoop voor de beurs en we laten je vandaag zien wat ons het meeste is opgevallen!

We zetten ze in willekeurige volgorde neer. En niet meteen naar het tuincentrum rennen: helaas zijn niet alle planten al te koop.

Hydrangea Ruby Tuesday

Een meekleurende hortensia. In het voorjaar is hij groen, later wordt hij groen met rood en aan het eind van het seizoen is hij avondrood. Vorig jaar is deze hortensia uitgekomen, en toen wilde Albert Jan hem ook al mee naar huis nemen, maar was hij uitverkocht. Extra blij dus dat het dit jaar wel is gelukt! De foto zie je bovenaan het artikel.

rudbeckia sunbeckia plantarium
Rudbeckia ‘sunbeckia’

Rudbeckia

Op de beurs struikelde je zowat over de rudbeckia’s; zowel eenjarige als vaste planten en van geel tot donkerrood. Ze bloeiden allemaal mooi, en dat leverde een zonnig gezicht op!

Rudbeckia little goldstar plantarium

AJ nam een vaste rudbeckia fulgida mee (little goldstar).

Witte kerstroos

witte kerstroos plantarium

Toen Albert Jan deze witte helleborus zag, liep hij er meteen naartoe. Dit vindt hij namelijk een prachtige kleur: een mooie rustige bloem.

Passiflora ‘La Morellina’

passiflora plantarium

Ik houd van passiebloemen, het zijn zulke bijzondere bloemen (en de naam doet het hem natuurlijk ook)! Hoewel ik de ‘normale’ passiebloem nog steeds het mooiste vind, kon ik het niet laten om een foto van deze te maken.

Panicum ‘oxblood autumn’

panicum plantarium

Albert Jan heeft panicum rehbraun in de heidetuin staan, maar deze vond hij ook wel erg interessant. Deze grassen worden donker in de herfst, ze zijn heel mooi. Red baron is een bekendere versie van de panicum, en daarom was het leuk om een onbekendere soort te zien.

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

pennisetum plantarium

Wat een leuke grassen zijn dit, met de aaibare pluimpjes! Op mijn dakterras heb ik al grassen staan, omdat ze een mooie natuurlijke afscheiding vormen. Deze grassen passen daar ook goed bij! Albert Jan wil in zijn voortuin een border met vaste planten maken, waarin hij deze pennisetum ook her en der tussendoor wil planten.

Monarda ‘balmy’

monarda balmy plantarium

Albert Jan kocht deze planten om te testen – ze zouden meeldauw-resistenter zijn dan andere monarda’s, dus we zijn benieuwd! Ook zijn ze wat compacter, al zullen ze volgend jaar wel iets langer doorschieten (is ons trouwens ook verteld). Albert Jan heeft al verschillende soorten monarda’s in de tuin, en wil hiermee nog extra afwisseling aanbrengen. De kleur combineert waarschijnlijk mooi met de planten die hij al heeft staan.

Clematis ‘Taiga’

clematis taiga plantarium

Deze clematis heeft een prijs gewonnen op de beurs, en mijn vader en ik verschillen een beetje van mening hierover. Ik vind het een grappige bloem, maar Albert Jan vindt het maar een raar geval; hij vindt de bloem niet echt bij een clematis passen en hem eerder op een cactusdahlia lijken. Ook vraagt hij zich af of deze bloem niet heel snel wegkwijnt bij regen. Opvallend is trouwens dat het een ‘dubbele’ clematis is, normaal zie je meestal enkele.

Monarda ‘punctata beebop’

monarda punctata beebop plantarium

Nog een monarda! Al ziet deze er wel heel anders uit. Aan de kruidige geur kon je ruiken dat het een monarda is. Overigens heeft een journalist van een vakblad voor tuinbouwers ons hierbij op de foto gezet, omdat we het zo’n bijzonder monarda vinden!

Hibiscus moscheutos ‘berry awesome’

hibiscus berry awesome plantarium

De bloemen van deze hibiscus zie je haast niet (hij moet nog bloeien), maar het blad daarentegen is heel bijzonder! Hij verdiende dus wel een plekje in deze lijst. Overigens vind ik de bloemknoppen ook heel mooi!

Digitalis ‘Foxlight’

digitalis plantarium

Ingewikkelde naam, maar een mooie bloem! Hij heeft iets kleinere bloemetjes dan normaal, en vooral het gele erin maakt hem heel bijzonder.

Ptilotus exaltus ‘Joey’

plilotus plantarium

Nog meer zachte pluimpjes! Op een of andere manier heb ik daar kennelijk een zwak voor, het ziet er zo schattig uit. Maar ik weet ook dat zo’n plant in een tuin wel een beetje tegen kan vallen, dan valt hij natuurlijk weg in het grote geheel.

Houttuynia cordata (Varigata)

houttuynia plantarium

Een bodembedekker met prachtige kleuren! Maar let wel op: zet hem niet zomaar in je tuin. Hij woekert heel erg, en groeit overal doorheen met lange ‘veters’ (wortels) ondergronds. Het beste kun je deze in potten zetten. Wel heel sfeervol! Als deze plant bloeit, verschijnen er kleine witte bloempjes.

Welke van deze 13 is jouw favoriet?

2 Comments

  1. Some really, really nice introductions this year, the sunbeckias are so strong in growth, really good plants, also the dark leaf large flowered hibiscus look special. We have the Clematis Taiga exclusive in the UK available right now.

    Gardening Express

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*