mansoor bodembedekker

De 5 mooiste bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ideaal voor je tuin: weinig onderhoud en ze onderdrukken onkruid. Perfect dus voor een onderhoudsarme tuin of om een mooi deel van je border op te vullen. Dit vinden wij de 5 mooiste.

Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro of Galium odoratum (Asperula odorata) ruikt erg lekker. De plant ruikt een beetje zoet en kruidig – het doet me altijd denken aan het hooien op het platteland.

Het is van oorsprong een bosplant, wat betekent dat je hem goed in de (half)schaduw kunt zetten.

De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar kan wel wat mest gebruiken. Na de bloei kun je een deel afknippen met de snoeischaar om hem wat compacter te houden, en aan het eind van de zomer moet je hem opnemen (uit de grond halen en de jonge delen opnieuw planten).

lievevrouwebedstro

Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)

De ooievaarsbek maakt een mooi dicht tapijt van zo’n 25 centimeter hoog. In mei en juni bloeit deze geranium erg uitbundig. Fijn aan deze bodembedekker: hij is goed bestand tegen droogte

Maagdenpalm

Maagdenpalm (vinca) is goed in het onderdrukken van onkruid. Handig! Vroeg in het voorjaar bloeit de plant, met kleine paarse bloemetjes.

Eind maart, begin april snoei je de maagdenpalm: je knipt tot een derde of de helft van de plant terug met een heggenschaar. Na het snoeien bemest je de vinca met organische mest en je bent klaar. Maagdenpalm is niet erg kieskeurig wat grond betreft. Hij kan zowel op rijke als op arme grond, in de zon en in de schaduw.

bodembedekkers vinca maagdenpalm

Pachysandra

Pachysandra is een bodembedekker die in de winter groen blijft. In het voorjaar komen er witte bloemetjes tevoorschijn. Deze plant doet het ook goed in de schaduw en is ideaal voor een plek die je snel dicht wil laten groeien. De ondergrondse uitlopers kunnen een beetje gaan woekeren. Je houdt hem in toom de plant af te steken tot op de plek waar je hem wil laten groeien. Eventueel kun je een wortelbegrenzer gebruiken.

Mansoor

Glanzend groen blad met een mooie ronde vorm, dat ook in de winter mooi blijft – mansoor is een ideale bodembedekker. Hij doet het goed op schrale grond. Omdat de plant laag blijft, is hij makkelijk te combineren met andere planten (in de border bijvoorbeeld). Mansoor bloeit wel, maar erg onopvallend. De sierwaarde zit dus echt in het blad.

Knip na het winter met een heggenschaar het oude blad af en na een tijdje is het weer een fris tapijtje.

mansoor zomer bodembedekker

Wat zijn jouw favoriete bodembedekkers?

 

2 Comments

  1. Hallo,

    Hartelijk dank voor uw artikel aangaande bodembedekkers. Ik woon al jaren in Santa Barbara, California, maar ben oorspronkelijk van Belgie. Ik kan de Engelse naam voor de plant “mansoor” niet vinden. Het zou de ideale bodembedekking zijn voor mijn klein tuintje. Weet u nog andere namen voor die plant? Met vriendelijke groeten!

    • Hoi Mia, de Latijnse naam voor mansoor is Asarum europaeum. Dit is wat Wikipedia daarover zegt: “Asarum europaeum, commonly known as asarabacca, European wild ginger, hazelwort, and wild spikenard”. Hopelijk helpt je dat verder. Want het is inderdaad een erg leuke plant!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*