Er is één ding dat mijn vader mij en mijn (tweeling)broertje al van jongs af aan heeft geleerd, en dat is het weghalen van de uitgebloeide zaadknopjes van de fuchsia’s. Het gevolg was dat we papa gingen ‘helpen’, vanaf het moment dat we konden lopen. Hoewel onze omgeving verwachtte dat wij ook de bloemknoppen uit de plant zouden trekken, wisten wij altijd precies welke knoppen we wel mochten weghalen en welke niet.
Energie die niet naar nieuwe bloemen gaat
Zodra een fuchsiabloem begint te verdorren, zie je een scheiding ontstaan tussen het zaadknopje en de bloem. Op den duur zal de bloem erafvallen (al verschilt dit wel per fuchsia), en groeit de zaadknop (dit zie je op de allereerste foto). Deze wordt donkerblauw of paars van kleur en heel dik. Dan is er zaad gevormd, een proces dat heel veel energie kost. Deze energie gaat dus niet naar de nieuwe bloemen.
Haal je de uitgebloeide zaadknopjes ook van de stengeltjes af, dan zorg dat de energie naar de nieuwe bloemen gaat, en je dus langer van je fuchsia’s kunt genieten. Je hoeft trouwens niet te wachten tot de bloemen eraf zijn gevallen, je kunt ze er ook afhalen als de bloemen verdorren.
Goed bemesten
Als je je fuchsia’s goed bemest (eens per week/eens per twee weken), is het overigens niet zo heel erg om wat zaadknoppen eraan te laten. Je zorgt immers voor een constante toevoer van energie. Maar een plant waar de uitgebloeide zaadknoppen wel afgehaald zijn, ziet er een stuk mooier uit.
vraag ….hoe vervroeg je de bloeitijd ?
is de bloeitijd afhankelijk van daglengte ?
Hoi J. F., de bloeitijd van veel planten, waaronder ook fuchsia, kun je vervroegen door de planten binnenshuis of in een verwarmde kas voor te kweken. Met dat voorkweken kun je in januari of februari al beginnen, zodat je half mei mooie ‘bossige’ planten hebt. Dat is de tijd wanneer je normaal gesproken de planten buiten kunt zetten. Zorg er bij het voorkweken voor dat je de planten regelmatig topt (daar hebben we al eens een artikel over geschreven: https://groenepassies.nl/bloemen-en-planten/waarom-je-sommige-stekjes-moet-toppen/). De bloeitijd heeft inderdaad te maken met de hoeveelheid licht (daglengte).