Echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi)

De echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi)

Eén van de mooiste bloemen langs de slootkant of vochtige weide vind ik de echte koekoeksbloem. Dat is de Nederlandse naam voor Lychnis flos-cuculi of Silene flos-cuculi.

Familie van de anjer

De echte koekoeksbloem bloeit van mei tot augustus, maar staat juist op vochtige plekken. Vooral de rafelige, ingesneden bloemblaadjes vind ik erg mooi, het lijkt wel wat op een anjer. Het is dan ook niet voor niets onderdeel van de anjerfamilie. De felroze kleur valt erg op langs de slootkant. Ik kan zo minutenlang aan de slootkant genieten van het uitzicht.

Echte koekoeksbloem

Er zijn jaren dat ik ze veel zie, maar het gebeurt ook dat ze dan een paar jaar later weer verdwenen zijn. Soms komen ze dan op andere plekken weer veel meer voor. Soms zie je ze in kleine groepjes, soms in heel grote groepen. Dan kleurt alles roze.

Zaden van de echte koekoeksbloem oogsten

Vind je deze bloemen ook mooi? Je kunt ze uitzaaien. Zelf heb ik weleens met succes zaden gewonnen en ze op andere plekken uitgezaaid. Zaden win je na de bloei, als het zaad goed rijp is. Het zaad is rijp als het zaaddoosje van geel naar bruin verkleurt en goed droog is. Let er dus op dat je de plant zaait in vochthoudende grond. Ook houdt de echte koekoeksbloem van zon of halfschaduw.

Echte koekoeksbloem slootkant

Verschil tussen echte koekoeksbloem en dagkoekoeksbloem

Verwar de echte koekoeksbloem trouwens niet met de dagkoekoeksbloem (silene dioica)! De dagkoekoeksbloem groeit op drogere plekken, in schaduwrijke bossen. Deze paarse bloem is heel bekend, komt vrij veel voor en bloeit ook van mei tot en met augustus.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*