Zodra het blad van de bomen is gevallen en het winter is, staat de natuur stil? Helemaal niet: er gebeurt heel wat onder de grond. De eerste tekenen van de lente zijn alweer zichtbaar! De sneeuwklokjes zijn zelfs al boven de grond gekomen, net zoals speenkruid.
Oké, de bloemen bloeien nog niet; alleen het groen is zichtbaar. Ik zie dit altijd als een wisselwerking: als het groen van de bomen af is, komt het groen uit de grond. Als het vriest, staat de natuur wel stil. De gevallen bladeren fungeren dan als een soort dekentje. Kijk maar: de bloembollen onder blad zijn groter dan die op kale grond.
Sneeuwklokjes in december
Is de vorst voorbij, dan gaat het groeien weer door. Daardoor kan het best zo zijn dat bij hoge uitzondering in december – met de kerstdagen – de sneeuwklokjes al bloeien! Aan de andere kant kan dat ook pas eind januari of februari zijn, bij een lange en strenge winter. Het hangt dus echt af van de natuur, dat is het mooie ervan. De natuur staat nooit stil, maar gaat altijd door.
Natuurlijk is de groei en bloei ook afhankelijk van wanneer je de bollen hebt geplant. Dat doe je ongeveer vanaf september, en hoe eerder geplant, hoe eerder ze ook boven komen. Alium (sierui) kun je beter in november planten. Komt deze namelijk vroeg boven en komt er dan nog vorst overheen, dan sterft hij af.
Dus je begrijpt: hoewel het nog maar net winter is, is de lente alweer in zicht!