paradijsvogelbloem strelitzia

De paradijsvogelbloem (Strelitzia) bloeit!

Als mijn vader en ik samen een plant moeten uitkiezen waar we heel dol op zijn, dan is het wel de paradijsvogelbloem (Strelitzia). De bloem heeft zulke prachtige tropische kleuren en hij lijkt ook echt op een vogel. In Nederland zie je hem niet zo vaak, dus dat maakt hem extra bijzonder.

paradijsvogelbloem strelitzia

Onze eigen paradijsvogelbloem had al acht jaar niet gebloeid, dus toen we dit jaar drie (!) knoppen zagen, waren we blij verrast. Dat hij zo lang niet gebloeid heeft, is misschien wel een klein beetje de schuld van mijn vader: hij had er niet zoveel aandacht aan besteed. Dit jaar heeft hij de plant beter bemest en hem als kuipplant in de kas laten staan. Update: wil je weten hoe Albert Jan inmiddels (enkele jaren na dit artikel) de Strelitzia verzorgt? Lees dan dit artikel!

Tropische plant: toch lastig in een kas

Ook als de strelitzia in een kas staat, blijft het een lastige plant. Het is immers echt een tropische plant – ons klimaat is gewoon te koud. We hebben weleens meegemaakt dat de bloemen in de kop rotten, omdat er te weinig warme dagen waren om hem goed in bloei te krijgen. Heb je een voorjaar en zomer met veel regen en kou, dan lukt het niet.

paradijsvogelbloem strelitzia

Een vogel met een kuif

In eerste instantie staat de knop (de snavel) van de paradijsvogelbloem helemaal naar boven. Daarna komt er een knik in en komen er oranje en blauwe schutbladeren uit de snavel. Dat lijkt net een kroon – waardoor de bloem nog meer op een vogel met een kuif lijkt.

Overigens zijn de bladeren van de paradijsvogelbloem niet zo mooi: ze worden vrij snel geel en rafelig. Deze kun je er gewoon uithalen: er komen snel genoeg weer nieuwe bladeren bij, waardoor het niet opvalt.

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in de Verenigde Staten. Vooral in Los Angeles zagen we overal paradijsvogelbloemen – en ook nog eens met enorme knoppen. Je begrijpt wel dat ik toen regelmatig een foto naar mijn vader heb gestuurd!

paradijsvogelbloem strelitzia

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*