De verschillen tussen echte laurier en laurierkers

De verschillen tussen echte laurier en laurierkers

In de volksmond wordt de laurierkers, de prunus laurocerasus, ook wel een laurier genoemd. Maar de laurier en laurierkers zijn twee heel verschillende planten. In dit artikel leggen we daar meer over uit.

Laurierkers: een groene schutting

De laurierkers, de prunus laurocerasus is een (haag)plant die geschikt is als erfafscheiding. Het is in feite een groene schutting. Deze plant is wintergroen en heeft een enorme groeikracht. Hij kan wel 40 tot 50 centimeter per jaar groeien na het eerste jaar.

Deze plant is prima als haag, maar het kost wel veel snoeiwerk om hem bij te houden. Je moet hem rigoureus snoeien. Overigens wordt de groeikracht wel iets minder als je hem een jaar of vier flink gesnoeid hebt. Het lijkt alsof hij dan een beetje aan groeikracht inboet.

laurierkers

Massieve plant

Als haag wordt het een groen massief blok, maar je kunt hem ook prima als losse plant in je tuin zetten.

Het is niet mijn favoriete plant. Dat komt omdat ik hem niet vind passen in een landelijke tuin – doordat hij zo massief is, neemt hij alle zicht weg op andere planten. Daarnaast is hij ook nadelig voor andere planten: hij neemt licht weg en haalt veel voeding uit de grond. Deze voeding kan dus niet naar de rest van je tuin gaan.

Laurierkers is handig voor nieuwe tuinen

De plant is wel geschikt als je een nieuwe tuin hebt (of een tuin in een nieuwbouwwijk). Je zult snel een groene haag hebben – maar hij neemt wel wat ruimte in als je niet goed snoeit. Wat mij betreft altijd nog beter dan een schutting! Voor de natuur is het beter: het biedt beschutting en nestgelegenheid aan vogels. En ook fijn als je in de winter nog wat groen in je tuin wil houden.

laurierkers

Je kunt laurierkers niet gebruiken voor gerechten

Het blad van de laurierkers is groot en glanzend, en kun je niet gebruiken in gerechten (in tegenstelling tot het blad van échte laurier).

Portugese laurier

Familie van de laurierkers is de Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia). Deze heeft een wat smaller blad en is wat decoratiever. Deze groeit ook wat compacter, waardoor je hem iets minder vaak hoeft te snoeien. Ook deze laurierkers kun je als afscheiding gebruiken.

Portugese laurier blad

De beide soorten prunus groeien in de volle grond en kunnen bijna overal groeien. Ook op schrale en droge grond. Je hoeft ze niet te bemesten, tenzij het blad erg geel wordt.

Portugese laurier

De echte laurier: laurus nobilis

De laurus nobilis is de echte laurier. Het matte blad kun je gebruiken als kruid in gerechten. Je ziet ook meteen het verschil tussen het blad. Het blad van de laurier is kruidachtig. Als je erover wrijft komen de geuren vrij (er zit etherische olie in).

bloemknoppen laurier

Laurier is niet winterhard

De laurier is een niet volledig winterharde kuipplant. Het is een vrij dure plant waar je zuinig op wil zijn! Bij lichte vorst is het voldoende om de plant af te dekken. Vanaf 8 graden vorst wil je hem naar binnen halen. Anders bevriest het blad en de stam en knapt hij kapot. Deze mediterrane plant kan dus niet in de volle grond staan. Overbodig om te zeggen dat je hem dus ook niet als erfafscheiding kunt gebruiken.

laurier beschermen vorst

Bloemen van laurier

Op den duur verschijnen witte bolletjes in je plant, dat zijn bloemknoppen. Als ze uitkomen, zijn het prachtige kleine witte bloemetjes.

laurier bloemen

Laurier bemesten

Laurier groeit niet zo snel. De plant heeft veel voeding nodig: vloeibare mest, organische mest, compost of mestkorrels. Gebruik geen kunstmest: dan schiet hij te hard om hoog en blijft hij niet mooi groen. Zelf ben ik 25 jaar geleden begonnen met twee stekjes op te kweken tot bolvormige bomen. Kijk hoe mooi en robuust ze al zijn geworden.

laurier op stam

Laurier stekken

Deze laurier kun je vermeerderen door de uitlopers die nogal eens opkomen vlakbij de stam. Haal deze diep uit de grond met een stukje wortel uit de grond en zet hem in een pot. Op die manier heb je op een goedkope manier een nieuwe laurier om op te kweken.

uitlopers laurier stekken

Heb jij een laurier of laurierkers in je tuin staan?

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*