laurier op stam

De verschillen tussen echte laurier en laurierkers

In de volksmond wordt de laurierkers, de prunus laurocerasus, ook wel een laurier genoemd. Maar de laurier en laurierkers zijn twee heel verschillende planten. In dit artikel leggen we daar meer over uit.

Laurierkers: een groene schutting

De laurierkers, de prunus laurocerasus is een (haag)plant die geschikt is als erfafscheiding. Het is in feite een groene schutting. Deze plant is wintergroen en heeft een enorme groeikracht. Hij kan wel 40 tot 50 centimeter per jaar groeien na het eerste jaar.

Deze plant is prima als haag, maar het kost wel veel snoeiwerk om hem bij te houden. Je moet hem rigoureus snoeien. Overigens wordt de groeikracht wel iets minder als je hem een jaar of vier flink gesnoeid hebt. Het lijkt alsof hij dan een beetje aan groeikracht inboet.

laurierkers

Massieve plant

Als haag wordt het een groen massief blok, maar je kunt hem ook prima als losse plant in je tuin zetten.

Het is niet mijn favoriete plant. Dat komt omdat ik hem niet vind passen in een landelijke tuin – doordat hij zo massief is, neemt hij alle zicht weg op andere planten. Daarnaast is hij ook nadelig voor andere planten: hij neemt licht weg en haalt veel voeding uit de grond. Deze voeding kan dus niet naar de rest van je tuin gaan.

Laurierkers is handig voor nieuwe tuinen

De plant is wel geschikt als je een nieuwe tuin hebt (of een tuin in een nieuwbouwwijk). Je zult snel een groene haag hebben – maar hij neemt wel wat ruimte in als je niet goed snoeit. Wat mij betreft altijd nog beter dan een schutting! Voor de natuur is het beter: het biedt beschutting en nestgelegenheid aan vogels. En ook fijn als je in de winter nog wat groen in je tuin wil houden.

laurierkers

Je kunt laurierkers niet gebruiken voor gerechten

Het blad van de laurierkers is groot en glanzend, en kun je niet gebruiken in gerechten (in tegenstelling tot het blad van échte laurier).

Portugese laurier

Familie van de laurierkers is de Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia). Deze heeft een wat smaller blad en is wat decoratiever. Deze groeit ook wat compacter, waardoor je hem iets minder vaak hoeft te snoeien. Ook deze laurierkers kun je als afscheiding gebruiken.

Portugese laurier blad

De beide soorten prunus groeien in de volle grond en kunnen bijna overal groeien. Ook op schrale en droge grond. Je hoeft ze niet te bemesten, tenzij het blad erg geel wordt.

Portugese laurier

De echte laurier: laurus nobilis

De laurus nobilis is de echte laurier. Het matte blad kun je gebruiken als kruid in gerechten. Je ziet ook meteen het verschil tussen het blad. Het blad van de laurier is kruidachtig. Als je erover wrijft komen de geuren vrij (er zit etherische olie in).

bloemknoppen laurier

Laurier is niet winterhard

De laurier is een niet volledig winterharde kuipplant. Het is een vrij dure plant waar je zuinig op wil zijn! Bij lichte vorst is het voldoende om de plant af te dekken. Vanaf 8 graden vorst wil je hem naar binnen halen. Anders bevriest het blad en de stam en knapt hij kapot. Deze mediterrane plant kan dus niet in de volle grond staan. Overbodig om te zeggen dat je hem dus ook niet als erfafscheiding kunt gebruiken.

laurier beschermen vorst

Bloemen van laurier

Op den duur verschijnen witte bolletjes in je plant, dat zijn bloemknoppen. Als ze uitkomen, zijn het prachtige kleine witte bloemetjes.

laurier bloemen

Laurier bemesten

Laurier groeit niet zo snel. De plant heeft veel voeding nodig: vloeibare mest, organische mest, compost of mestkorrels. Gebruik geen kunstmest: dan schiet hij te hard om hoog en blijft hij niet mooi groen. Zelf ben ik 25 jaar geleden begonnen met twee stekjes op te kweken tot bolvormige bomen. Kijk hoe mooi en robuust ze al zijn geworden.

laurier op stam

Laurier stekken

Deze laurier kun je vermeerderen door de uitlopers die nogal eens opkomen vlakbij de stam. Haal deze diep uit de grond met een stukje wortel uit de grond en zet hem in een pot. Op die manier heb je op een goedkope manier een nieuwe laurier om op te kweken.

uitlopers laurier stekken

Heb jij een laurier of laurierkers in je tuin staan?

17 Comments

 1. Ik heb al jaren een laurier naast de voordeur staan en hij doet het prima. In de achtertuin heb ik er nog één in een pot. Die gaat iets trager. Eén keer hebben ze hun blad verloren na een wat koudere winter, maar ze zijn toch weer uitgelopen. Deze twee zijn overgebleven van een potje zaailingen van de kruidenafdeling. Volgend jaar wil ik een poging doen de grootste te marcotteren.

 2. Mijn Laurier groeit als een tierelier. Denk dat hij nu zo’n drie meter hoog is en daarom dacht ik dat het een laurierkers was, maar na nog eens goed de verschillen lezen is het toch echt een laurier.
  Groet Mira

 3. Na te hebben gelezen dat de laurier niet winterhard zou zijn, ging ook ik twijfelen of ik wel een echte laurier in de tuin heb. Hij staat al jaren in de volle grond, op een plek waar hij alleen hoogzomer zon krijgt en groeit als kool (nou ja, als laurier dan… Gezien de groeikracht zou ik die uitdrukking bijna willen wijzigen). Maar de (bescheiden) bloempjes komen overeen met de foto hierboven, dus het zal toch wel een echte zijn.

  • Hoi Thea, ik denk dat je het ‘t beste kunt zien aan het blad. Als het blad redelijk dik en glanzend is, kun je ervan uitgaan dat het een laurierkers is! Groeten, Albert Jan en Linda

   • Hallo, ik woon sinds 1 jan 19 in ZFr en heb dus een nieuwe tuin. De grond is bijzondere slecht, keien en klei. Wat er bijzonder groeit is viburnum (Viburnum tinum is bijna in bijna invasief) en laurus nobilis. Er staat 1 reusachtig excemplaar in boomvorm dat mij zeer veel zaad bezorgd. Als experiment enkele zaden gecontroleerd gezaaid en ja, deze zijn Allen gelukt. Met zaailingen rond de boom heb ik al KLEINE exemplaren gemaakt.

 4. Onze Laurus nobilis met de leeftijd van +/- 35 jaar heeft het afgelopen jaar na het verpotten, de bast vanaf de voet tot aan de kroon losgelaten. De boom staat op het noord-oosten, heeft nog wel blad en zelfs nu hier en daar nog wat knop. Aan de voet,in de kuip, staat Carex
  Is er nog redding?Wat kunnen we doen ,behalve afwachten?

  • Hoi Marjolein, wat is er met de laurier gebeurd? Het kan geen vorstschade zijn. De plant is meestal nog wel te redden, maar de stam is ook een deel van de sierwaarde. De stam zal er nooit meer fraai uitzien, daarvoor is de schade te groot.

   Hoewel het ingewikkeld is om antwoord te geven, gaan we een poging doen. Allereerst is het belangrijk om al het dode hout eruit te snoeien. Hebben jullie bij het verpotten ook de grond vervangen? Haal sowieso de Carex uit de pot. Vervang in het eerste jaar alleen de bovenste tien centimeter van de grond door verse potgrond en wacht daarna af. Geef de laurier altijd voldoende water. Ook bij regen: twee keer per week.

   Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 5. Moet je de bloemen erafdoen of mogen ze op de plant blijven? Gaan de bloemen dan niet met alle voedsel lopen?

  • Hoi Anne, je kunt de bloemen lekker laten zitten. Ze horen erbij, er is nog genoeg energie over. Geniet ervan! Groeten, Albert Jan en Linda

 6. Kan je de Portugese laurier ( prunus lusitanica ) stekken en hoe? Wie heeft hier ervaringen mee?
  Wanneer? Lengte van de stek? Groeihormoon? Stekmedium? Hoe lang duurt het vooraleer er worteltjes verschijnen

  • Hoi Lily-anne, wij hebben geen ervaring met stekken, wel met zaailingen. Dat gaat goed! Groeten, Albert Jan en Linda

 7. Hoihoi, ik ben nu op vakantie bij het Gardameer in de buurt. Hier op de camping staan dikke vette laurier struiken en zelfs een hele haag! Ze ruiken sterk naar laurier. Er is geen ‘valse’ laurier die wel ruikt maar dat ik na mijn stoofpotje niet meer wakker wordt toch? De haag heeft lange verse takken met supergroene verse blaadjes. Gaat hard hier denk ik.
  Ik hoop op een snel antwoord want ik ga maandag al weer weg en wil anders nog wat plukken. Alvast bedankt

  Groetjes Dirk Jan

  • Hoi Dirk Jan, ik weet niet of dit antwoord nog op tijd komt. We kunnen het helaas niet zien, dus moeilijk beoordelen. Ik raad je aan om goed naar de foto’s in dit artikel te kijken. Het blad van echte laurier en laurierkers zien er duidelijk anders uit!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*