zaaddozen gele lis open

De zaaddozen van de gele lis verwijderen

Gele lis heeft prachtige bloemen, maar zaait zich ook erg gemakkelijk uit. Deze vijverplant heeft grote zaaddozen, die je het beste kunt verwijderen voordat ze opengaan.

Als de zaaddozen van de gele lis open gaan, verspreiden de zaden zich over het wateroppervlak. Overal aan de oever van de vijver zullen ze ontkiemen, ze schieten heel snel wortel. Vervolgens zie je ze even niet, maar volgend jaar zal je vijverrand helemaal vol zitten: de gele lis zal de overhand krijgen.

gele lisOm extra werk voor volgend jaar te voorkomen, kun je de zaaddozen er nu uitknippen. Ze springen open in de loop van de winter, dus je hebt nog wel even. De planten weghalen als ze eenmaal zijn opgekomen is veel werk: de plant is moeilijk te verwijderen vanwege de sterke wortels.

Voeding voor volgend jaar

Eventueel kun je er ook voor kiezen om de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Als er geen energie gaat naar het zetten van zaad, is er meer voeding voor de plant voor het volgende jaar. Dat zou extra bloemen op kunnen leveren.

gele lis zaaddozenKnutselen met zaaddozen

Wij maakten vroeger thuis ‘varkentjes’ van de zaaddozen van de gele lis. Het is erg leuk om te doen, en eens wat anders dan poppetjes van kastanjes. Ik vind het ook een erg leuke manier om kinderen in aanraking te brengen met de natuur. Heb je nou geen vijver met gele lis? Je vindt de plant ook aan de oevers van sloten.

gele lis zaaddozen knutselenJe hebt alleen satéprikkers (of tandenstokers) en de zaaddozen nodig. Eventueel kun je ze met stiften nog extra versieren. Kies hiervoor niet te oude zaaddozen, want ze drogen een beetje in. En als je dan toch aan het knutselen bent: maak ook eens een zaaddoos open. De zaden zien er heel bijzonder uit!

gele lis varkenHeb jij de zaaddozen van de gele lis al verwijderd? En ga je deze varkentjes maken?

4 Comments

 1. Beste Albert Jan,
  ik gebruik de gele lis in een helofyten filter waarbij de bovenkant van de bak is afgevuld met schelpengrid. Wat kan ik nu (juli) het beste doen met de zaaddozen? Afknippen en bewaren?
  Dank voor je advies bij voorbaat.
  Groet van
  Guus

  • Hoi Guus, als je niet meer gele lissen wil hebben dan nu, dan zou je de zaaddozen eruit kunnen knippen om verspreiding te voorkomen. Heb je nog genoeg ruimte, dan kun je de natuur zijn gang laten gaan. Succes! Groetjes van Albert Jan & Linda

 2. Ik heb wat zaaddozen geplukt van de gele lis langs de slootkant. Deze liggen nu te drogen op de tafel in de schuur. Mijn vraag is, wanneer kan ik dit zaad uit zaaien en hoe kan ik dat het beste doen.
  Bij voorbaat mijn dank.

  • Hoi Jan, uitzaaien doe je zoals de natuur het bedoeld heeft. Zijn ze nu rijp? Dan kun je ze uitzaaien. Je kunt de zaden gewoon laten zitten, ze vallen er vanzelf wel uit.
   Kijk met het zaaien wel uit bij een vijver. Zorg dat ze daar niet te veel uitzaaien, dan krijg je een overdaad aan gele lis.
   Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*