blauwe regen pergola

De zomersnoei van de blauwe regen

Als de blauwe regen is uitgebloeid, is het tijd om de scheuten terug te knippen. Dat doe je regelmatig van juni tot en met augustus.

blauwe regen scheut

Na de bloeiperiode groeien er lange scheuten (ranken) uit je blauwe regen (wisteria sinensis). Deze scheuten kun je het best driekwart inkorten, zodat je een kwart van de nieuwe scheut overhoudt. Binnen een paar dagen komen er weer nieuwe scheuten bij, dus dit moet je goed bijhouden.

blauwe regen snoeien

Volgend jaar meer bloemen

Door het terugknippen houd je de plant in toom. Een ander voordeel is dat de blauwe regen reserves overhoudt voor volgend jaar. Er gaat geen energie in de lange scheuten zitten, maar de plant behoudt energie voor de bloemknoppen, die zich al in augustus vormen. En dat betekent: volgend voorjaar meer bloemen. Bij ons groeit de blauwe regen op een pergola. Als je de de bovenkant van je pergola dicht laat groeien, zul je zien dat de bloemen naar beneden hangen zoals op de eerste foto. Een prachtig gezicht!

Als je het terugknippen goed volhoudt, kun je in augustus of september (eventueel nog oktober) de blauwe regen terugsnoeien tot ongeveer tien centimeter vanaf het oude hout. Je snoeit de nieuwe scheuten, niet de hele plant.

blauwe regen scheut
Een nieuwe scheut naast oud hout

Helaas is bij mijn blauwe regen aan de pergola ongeveer de helft van de knoppen vernietigd door een late nachtvorst. Dit jaar had ik dus minder bloemen dan gebruikelijk.

blauwe regen knoppen
Deze foto is in het voorjaar gemaakt. Hier kun je goed zien hoe ik in het najaar heb gesnoeid. Had ik dat niet gedaan, dan was de scheut met knoppen veel langer (en zwaarder) geweest, en was de plant ‘uit z’n fatsoen’ gegroeid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*