foto van border bij artikel over smalle borders.

Deze bloemen bloeien in oktober

Oktober is zo’n typische herfstmaand: het kan prachtig weer zijn met overal in de natuur mooie kleuren, maar het kan ook regenachtig en grauw zijn. Toch kun je in de tuin nog wel wat kleur vinden – al zijn er niet heel veel planten die pas in oktober beginnen met bloeien.

Geranium Rozanne

Deze tuingeranium is een sterke plant die lang doorbloeit: de hele zomer tot ver in de herfst. Tot zeker half oktober kun je van de paarsige bloemen genieten. De plant valt een beetje om, waardoor hij heel mooi is als randbeplanting. Hij maakt de lijnen in je tuin wat minder scherp.  Half oktober. Valt een beetje om, heel mooi als randbeplanting.

geranium rozanne

Lampenpoetsergras

Lampenpoetsergras heeft een heel mooi, fijn aartje. Deze plant kan prima tussen de vaste planten staan. Het is een keer wat anders dan wilde grote pluimen. ’s Ochtends geeft de dauw een heel mooi effect op de aren, zeker met tegenlicht. Deze plant blijft de hele winter mooi. Ook als hij uitgebloeid is: dan blijven de aren verdroogd staan. De plant geeft dus een mooi wintersilhouet.

Klimop

Voor insecten is een bloeiende klimop fantastisch: het verlengt het seizoen, waardoor ze van het vroege voorjaar tot ver in de herfst een voedselvoorraad hebben. Hedera komt in september in de knop, dat zijn kleine bolletjes. Op een mooie zonnige dag in oktober gaan de knoppen open. De bloemen bloeien ongeveer een maand. Sommige bloemen groeien daarna uit tot zwarte bessen, waar vogels dan weer dol op zijn.

Klimop is daarnaast ook een waardevolle plant omdat het veel nestelmogelijkheden biedt voor vogels. Zo zijn ze veilig tegen vijanden.

bloeiende klimop hedera

Herfstaster

In september noemden we de herfstaster ook al, maar we moeten hem ook noemen in oktober. Sommige soorten bloeien namelijk tot ver in oktober. Herfstasters kunnen je tuin lang in bloei houden, en met meerdere soorten kun je de bloei mooi uitsmeren over een langere periode. Laat in de herfst combineren ze ook prachtig met siergrassen. Op de foto bovenaan dit artikel zie je ook een herfstaster.

Herfstasters stellen een kalkhoudende grond op prijs. Na de bloei kun je de plant(en) scheuren en opnieuw uitplanten.

herfstaster met siergras oktober

Wat zijn jouw favoriete bloeiers in oktober?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*