toverhazelaar hamamelis mollis december

Deze planten bloeien in december

Van welke bloeiende planten kun je in december genieten? Hoewel je bij mild weer nog wat bloeiende bloemen van eerder kunt zien, zijn er niet zoveel planten die pas in december beginnen met bloeien. Maar ze zijn er wel!

Stinkend nieskruid

Over helleborus foetidus, oftewel stinkend nieskruid, hebben we al eerder geschreven. Wat een fantastische naam voor een plant! De bloemen (vanaf december) zijn ook erg bijzonder, al moet je vaak wel even bukken om ze goed te zien. Ze hangen nogal. En stinken? Dat valt wel mee.

stinkend nieskruid helleborus foetidus

Viburnum tinus

De viburnum tinus is een groenblijvende sneeuwbal, die bloeit met witroze bloemen vanaf december tot en met april. Tijdens vorst stopt de bloei, maar zodra het weer dooi is, bloeit de heester verder. Hij doet het goed op een voedzame, iets zure grond.

Toverhazelaar

De hamamelis mollis is een van onze absolute favorieten in de winter. Zo’n gele struik in een verder wat kalere tuin is fantastisch. Zeker als de winterzon erop schijnt, dan is het een gele explosie.

Winterjasmijn

Winterjasmijn is een geschikte plant om langs een muurtje of schutting te leiden (wel aanbinden!). De gele bloemen die je vanaf december tot en met februari ziet, lijken wel wat op forsythia. Raakt een uiteinde van een scheut of tak de grond, dan zal deze wortel schieten. Dat is meteen een manier om de winterjasmijn te vermeerderen. Wil je hem niet vermeerderen, haal deze scheuten bij de grond dan regelmatig weg. Anders lopen ze de hele tuin door.

Kerstroos

Helleborus niger is familie van stinkend nieskruid, en met een beetje geluk bloeit de witte variant met kerst. Dat ligt ook aan het weer en aan de soort. Bij het afknippen van het oude blad in november zie ik de bloemknoppen alweer zitten, daar word je toch blij van?

witte-kerstroos-helleborus-niger

Wat is jouw favoriete decemberbloeier?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*