winterakoniet eranthis hyemalis februari

Deze planten bloeien in februari

Het voorjaar is in zicht, maar februari kan nog steeds een flinke wintermaand zijn. Ben je benieuwd wat er in februari bloeit? We zetten onze favoriete februari-bloeiers onder elkaar.

Prunus

In februari kunnen de eerste prunussen beginnen te bloeien. Vooral bij het milde winterweer van de laatste jaren kan de Prunus cerasifera Nigra (kerspruim) bloeien. Eerst heeft de boom mooie roze ronde knopjes, die op een zonnige dag ineens open springen.

Prunus cerasifera Nigra kerspruim bloesem februari

Sneeuwklokje

Al in december kunnen sneeuwklokjes boven de grond komen, wat ons betreft de eerste tekenen van de lente. Erg hoopvol als je de winter te lang vindt duren. Wij zijn fan van deze fragiel ogende bloemetjes.

sneeuwklokjes bloeien februari

Narcis

Ook de eerste narcissen steken hun kop boven de grond in februari. Ik vind een specifieke wilde narcis erg mooi: de Narcissus pseudonarcissus. Deze stond vroeger al bij mijn ouderlijk huis en ik heb er een project van gemaakt om ze te vermeerderen.

pol narcissen

Winterakoniet (Eranthis hyemalis)

Nog zo’n mooie gele bloeier: de winterakoniet. In milde winters komen ze al in januari boven. Het zijn overigens ook heel vorstbestendige plantjes.

winterakoniet zon

Helleborus

Net als in januari, bloeien ook in februari mooie helleborussoorten, zoals kerstrozen en stinkend nieskruid. Het zijn lange bloeiers en echte aanraders als je graag wat kleur in je wintertuin wil.

witte-kerstroos-helleborus-niger

Botanische krokus

Botanische of wilde krokussen zijn de eerste krokussen die bloeien. Ze zijn wat smaller en verfijnder dan de ‘normale’ krokus. De pollen zijn vaak flink, want uit een bol van de botanische krokus komen veel bloemen.

botanische krokus veld

Wat zijn jouw favoriete februari-bloeiers?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Pinterest-afbeelding met winterakonieten over bloemen in februari.

 

 

4 Comments

  1. Hoi Albert Jan en Linda!
    Ik heb het sterke vermoeden dat botanische krokussen zich ook via zaad vermeerderen. Afgelopen voorjaar/zomer heb ik voor het eerst gezien dat er zaadbolletjes waren gevormd boven een pol krokussen en ik heb naast ons huis gezien dat er krokusjes opkwamen op plaatsen waar zeker weten voorheen geen bolletjes in de grond hadden gezeten. Er zijn allerlei verschillende paarse kleuren ontstaan en die staan dan weer in pollen. De gele doen dit niet 🙂
    Hartelijke groeten en dank jullie voor elke keer weer die leuke artikelen, Marijke.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*