Hoewel je het misschien niet verwacht, heb ik graag dille in mijn snijtuin staan. Het ziet er heel mooi uit én je kunt de plant gebruiken: het loof, de bloemschermen en de gedroogde zaden bijvoorbeeld bij het inmaken van groenten in het zuur, maar ook in salades en soepen.
Meestal zaai ik dille in de kas, en plant ik ze uit in een potje. Als de planten wat groter zijn, plant ik ze op plekken waar nog ruimte is.
Gele schermbloemen
Het wordt een lange, hoge plant. De bloeiwijze vind ik vooral erg mooi. Dille heeft intens gele schermbloemen, ze lijken wel een beetje op de bloemen van pastinaak en venkel. De plant is iel en slap. Daarom kun je er het beste veel bij elkaar zetten of tussen andere planten zaaien, zodat ze steun hebben.
Dille combineren
Ik combineer dille graag (buiten de snijtuin) met hortensia annabelle, in mijn witgele border achter het huis. De kleuren combineren erg mooi. Ook staat dille mooi in de groentetuin, bijvoorbeeld tussen boerenkool of langs de rand. De plant vraagt niet veel ruimte door de ranke groeiwijze.
Vulmateriaal in boeketten
De mooie grote bloemschermen zijn prachtig als vulmateriaal in boeketten. Combineer het bijvoorbeeld met zinnia’s of gerbera’s. Dat dunne gele geeft een heel mooi accent, ook in een veldboeket.
Dille heeft niet extra veel voeding nodig, ze doen het goed op redelijk schrale grond.
Overigens bestaat er ook witte dille (Ammi majus). Door de Nederlandse naam lijkt het familie, maar dat is niet zo. Het is echt een andere schermbloemige plant.