Elk jaar ga ik op pad om nieuwe (bloem)zaden te kopen. Zowel voor mijn werk als voor mezelf. Ik vind het een uitdaging om telkens weer nieuwe bijzondere, meestal eenjarige, bloemen en planten uit te zoeken. Maar ik heb natuurlijk ook mijn favorieten. Vandaag laat ik graag zien welke zaden ik dit jaar heb gekocht (een deel ervan dan). Dit jaar gaan we jullie meenemen door het proces van zaaien naar opkweek, en uiteraard het uitplanten en de bloei in de snijtuin, border en vaas. Zit er iets tussen waar je graag meer over zou willen weten? Laat dan even een reactie achter!
Bijzondere zinnia’s
Ik heb verschillende bijzondere zinnia’s gekocht. Allereerst de zinnia Haageana (Old Mexico). Deze is bruinrood met geel van kleur. Zinna queen red lime lijkt me ook een mooie kleur. Deze is dieprood, met een beetje lichtgroen aan de randen.
Nostalgie
Normaal bloeien bloemen met een bloemstengel van onderen naar boven. Deze Liatris Spicata doet het net even andersom. Als hij volgroeid is, begint hij bovenin te bloeien, en langzaam gaat de bloei dan naar beneden. Als de plant bijna is uitgebloeid, zie je alleen onderaan nog bloemetjes. Het lijkt dan alsof hij nog moet beginnen met bloeien. Ik heb hem al meer dan 30 jaar niet gehad als snijbloem. Vroeger had ik hem altijd op mijn werk in Duitsland. Ik verheug me op de bloei, maar hij zal pas volgend jaar bloeien. Deze vaste plant ga ik in de snijbloementuin zaaien.
Over duizendschoon (Dianthus barbatus) hebben we al eens een artikel geschreven. Dit is Scarlet beauty, een hoge variant. Hij staat lang op de steel, waardoor hij geschikt is voor grotere boeketten.
Onbekend
Venedium zag ik in het schap en die leek me erg leuk. Ik ken de bloem niet, maar zag dat hij qua verzorging niets bijzonders nodig heeft, en dat hij erg geschikt is als snijbloem. Leuk om eens te proberen!
Zomerviolieren zijn echte ouderwetste bloemen. Ik vind ze heel mooi. Overigens moet je bij deze bloemen wel wisselteelt toepassen, want ze zijn gevoelig voor knolvoet.
Groenten
Gele bieten: dat leek me weleens leuk! Deze Golden beepee is oranje van de buitenkant, maar als je hem doorsnijdt, is hij geel.
Dat ik gek ben op tomaten, dat weten onze vaste lezers wel. Ik kwam een nieuw tomatenras tegen: Antalya F1. Deze is resistent tegen veel ziektes. Ik ben benieuwd of hij het bij mij in de kas goed zal doen.
Boerenkool is een groente die ik ook elk jaar in de moestuin heb staan. Deze rode boerenkool leek me wel grappig: dat brengt wat kleur in de groentetuin. Het zou ook prima in de siertuin passen, met het mooie rode krulblad. Op de verpakking lijkt hij knalrood. Hoe kouder de nachten, hoe roder het blad. Helaas wordt de groente wel ‘gewoon’ donkergroen als je hem kookt.
Kleine kropjes sla
Nog iets bijzonders voor de groentetuin: minikropjes sla. Deze heb ik nog nooit gehad. Eén krop sla is vaak veel te veel voor twee personen, dus ik haal altijd maar een paar bladeren van een krop af. Dat maakt natuurlijk niets uit, maar het leek me leuk om ze eens te proberen. Ik ben benieuwd of deze kleine kropjes betere porties hebben. En de naam is ook erg grappig: Klein duimpje.
Welke zaden heb jij dit jaar gekocht?