Voor het eerst had ik dit jaar heel veel dood hout in mijn kerria-struik (ook wel ranonkelstruik). Ik kwam erachter omdat het me opviel dat er nog geen groen aan de struik zat.
Dit dode hout haal ik er allemaal uit. Dode scheuten kunnen immers nooit meer levend worden, dus ze worden nooit groen. Ik knip de scheuten zo ver af tot ik weer bij het groen ben.
Oude hout wegknippen
Het is verstandig om dit dode hout in het vroege voorjaar uit je struik te knippen. Straks heb je een wirwar van nieuwe groene scheuten, waardoor het niet zo gemakkelijk meer is om het dode hout weg te halen. En als de struik bloeit, heb je kans dat je de bloemen beschadigt. Heb je dikke, oude scheuten die afgestorven zijn? Dan kun je die ook tot vlak bij de grond afknippen.
Geef je scheuten de ruimte
De struik zal straks van onderuit weer groen worden. Door het dode hout weg te halen, geef je die groene scheuten dus meer ruimte. Een nadeel is dat de nieuwe scheuten dit jaar geen bloemen geven. Dat duurt een jaar. Volgend jaar zie je dus resultaat.
Kerria bemesten
Na de snoei bemest ik de struik even. Dan zal de kerria volgend jaar rijk bloeien. Dit doe ik met gedroogde koemest, maar je kunt er ook prima gewone meststof voor gebruiken.
Haag van kerria
Gelukkig is mijn ‘kerriehaag’ (zie je de woordgrap?) nog wel in orde. Ik top de scheuten bovenaan altijd, want langs het huis hoeft de struik van mij niet zo groot te zijn. Ook steek ik regelmatig met een schop rondom de plant. Hij groeit namelijk ondergronds door met een wortelstok. Steek je dat niet af, dan kan hij behoorlijk woekeren.
Kerria bloeit, afhankelijk van het weer, half mei. Dit is overigens de dubbelbloemige kerria (gevulde bloemen), maar enkelvoudige vind ik ook heel mooi.