Dopluis laurier

Dopluis: herkennen, verwijderen en voorkomen

Planten die geen weerstand hebben, vormen een mooie plek voor dopluis. Als je daar niets tegen doet, worden de bladeren geel en vallen ze af. En dat wil je niet! Daarom leggen we je vandaag uit hoe je de dopluis herkent, kunt verwijderen én kunt voorkomen.

Met name bij planten die te warm overwinteren, kom je dopluis tegen. Hier hebben we een voorbeeld van laurier nobilis, maar ook citrusplanten hebben er veel last van. Zorg er daarom voor dat je planten nét vorstvrij staan in de winter. Luis kan namelijk niet tegen kou.

Dopjes en honingdauw

Dopluis herken je gemakkelijk aan de gelige ‘dopjes’ aan de boven- en onderkant van het blad. Deze dopjes kun je heel gemakkelijk van het blad afvegen. Ook scheiden ze honingdauw af, dat is een plakkerige substantie waar de bladeren van gaan glimmen.

Honingdauw laurier

Niets doen lost niets op, want dopluis gaat meestal niet vanzelf weg. Sterker nog: als je er niets tegen doet, breidt het zich alleen maar uit over de hele plant en naar andere planten.

Dopluis verwijderen

Het enige wat je kunt doen tegen dopluis is de plant blad voor blad afgaan met een lauw sopje van water en groene zeep. Dit kun je doen met een doekje of wattenstaafje. Vergeet ook de stengel niet! Je zult zien dat de luis er heel gemakkelijk afgaat. Bovendien zorgt de groene zeep ervoor dat het plakkerige ook van de bladeren verdwijnt.

Zorg er vervolgens voor dat de groeiomstandigheden van je planten goed zijn: voldoende licht, voldoende voeding en niet te warm in de winter.

15 Comments

  1. Hallloo

    Ik heb onlangs een Phoenix Roebelenii gekocht op een bloemenmarkt nu zag ik tot een week geleden dat de bladeren zich dichtvouwen en dat hij precies plakkerig aanvoelt ik zie ook allemaal witte stipjes deze komen echter enkel voor op de onderzijde van het blad, wat kan ik nog doen tegen dopluis als het dit de oorzaak is want ik kan onmogelijk alle bladeren afkuisen met lauw zeepsop water daar die witte stipjes niet makkelijk mee komen?

    • Hoi Lynn,

      We vinden het lastig om antwoord te geven op je vraag, zo zonder foto. Als je een foto naar groenepassies[a]gmail.com, kunnen we het beter zien! Dopluis gaat toch meestal gemakkelijk mee, dus misschien is dit iets anders.

  2. Mijn hortensias hebben allemaal dopluis. Aangezien het veel hortensias zijn en vrij grote zou het een enorme klus zijn om ze allemaal aan te gaan stippen. Is er ook iets wat ik in de gieter kan doen en het er overheen kan sproeien zodat ik er minder werk van heb? M.V.G. Akke

    • Hallo Akke, vaak is de oorzaak hiervan dat de plant al te weinig weerstand heeft. Dat hoeft in dit geval niet zo te zijn, maar het kán wel. Een hortensia heeft enorm veel water nodig, en mest op zijn tijd.

      Deze dopluis aanstippen is onbegonnen werk. We hebben geen middel op biologische basis in gedachten, maar vraag er bij een tuincentrum naar. Roofmijten worden bijvoorbeeld steeds meer ingezet, daar gaan we binnenkort over schrijven.
      Veel succes, groeten van Albert Jan en Linda

  3. Ik heb dopluis in 2 hortensias die buiten in de tuin staan. Een 3e is ook geinfecteerd zie ik net. Hoe kan ik het beste te werk gaan? Is eem groene zeep mengel niet schadelijk voor andere planten? Ik las ook ergens spuiten met olie, water en afwasmiddel. Is dat ook effectief?

    • Ha Inge, groene zeep is niet schadelijk. Gebruik het alleen niet bij volle zon. Spuiten met olie, water en afwasmiddel zouden we je afraden. Wat je ook kunt doen: bij een tuincentrum naar biologische middelen vragen. Dopluis is hardnekkig, maar er worden steeds vaker natuurlijke bestrijders zoals roofmijten ingezet. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  4. hallo,mijn hortensias weten er enorm van,ik heb dat wel nog maar dit jaar!ik heb ze al twee maal bewerkt met speciaal produkt van een bloemencentrum maar helaas gaat het niet weg.het zijn witte plakkerige witte dingen.soort wattevormige dingen

    • Hoi Adam, we hebben nog niet vaak dopluis gezien bij hortensia’s. Als de plant verder goed gezond is, zal hij er zeker vanzelf doorheen groeien. Het is beter om dan niet te spuiten. Wel kun je de ergst aangetaste delen weghalen door te snoeien. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi Inge, dopluis en wolluis zijn niet hetzelfde. Dopluis is moeilijker te bestrijden. De enige biologische manier om dopluis te verwijderen is elke dopluis zoveel mogelijk met de hand verwijderen. Aan wolluis doen wij nooit iets. Vooral in een beukenheg zitten ze veel. Wat we wel doen: zorgen dat de planten meer weerstand krijgen, door ze regelmatig te bemesten (zonder kunstmest). Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*