Dopluis: herkennen, verwijderen en voorkomen

Dopluis: herkennen, verwijderen en voorkomen

Planten die geen weerstand hebben, vormen een mooie plek voor dopluis. Als je daar niets tegen doet, worden de bladeren geel en vallen ze af. En dat wil je niet! Daarom leggen we je vandaag uit hoe je de dopluis herkent, kunt verwijderen én kunt voorkomen.

Met name bij planten die te warm overwinteren, kom je dopluis tegen. Hier hebben we een voorbeeld van laurier nobilis, maar ook citrusplanten hebben er veel last van. Zorg er daarom voor dat je planten nét vorstvrij staan in de winter. Luis kan namelijk niet tegen kou.

Dopjes en honingdauw

Dopluis herken je gemakkelijk aan de gelige ‘dopjes’ aan de boven- en onderkant van het blad. Deze dopjes kun je heel gemakkelijk van het blad afvegen. Ook scheiden ze honingdauw af, dat is een plakkerige substantie waar de bladeren van gaan glimmen.

Honingdauw laurier

Niets doen lost niets op, want dopluis gaat meestal niet vanzelf weg. Sterker nog: als je er niets tegen doet, breidt het zich alleen maar uit over de hele plant en naar andere planten.

Dopluis verwijderen

Het enige wat je kunt doen tegen dopluis is de plant blad voor blad afgaan met een lauw sopje van water en groene zeep. Dit kun je doen met een doekje of wattenstaafje. Vergeet ook de stengel niet! Je zult zien dat de luis er heel gemakkelijk afgaat. Bovendien zorgt de groene zeep ervoor dat het plakkerige ook van de bladeren verdwijnt.

Zorg er vervolgens voor dat de groeiomstandigheden van je planten goed zijn: voldoende licht, voldoende voeding en niet te warm in de winter.

2 Reacties

  1. Legein Lynn

    Hallloo

    Ik heb onlangs een Phoenix Roebelenii gekocht op een bloemenmarkt nu zag ik tot een week geleden dat de bladeren zich dichtvouwen en dat hij precies plakkerig aanvoelt ik zie ook allemaal witte stipjes deze komen echter enkel voor op de onderzijde van het blad, wat kan ik nog doen tegen dopluis als het dit de oorzaak is want ik kan onmogelijk alle bladeren afkuisen met lauw zeepsop water daar die witte stipjes niet makkelijk mee komen?

    • Hoi Lynn,

      We vinden het lastig om antwoord te geven op je vraag, zo zonder foto. Als je een foto naar groenepassies[a]gmail.com, kunnen we het beter zien! Dopluis gaat toch meestal gemakkelijk mee, dus misschien is dit iets anders.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*