druif snoeien.

Druif snoeien in de herfst of winter (hoofdsnoei)

Om te zorgen dat je volgend jaar goede, zoete druiven aan je struik krijgt, moet je hem in het najaar of de winter snoeien.

Kiezen voor kwaliteit

Snoei je je druif niet, dan krijg je meer en lange takken, die meer druiven dragen. Dat klinkt goed, maar je moet kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. De druiven zouden kleiner zijn en minder zoet zijn (de suikers moeten immers over meer druiven verdeeld worden).

Dragende takken snoeien

De takken die je moet terugsnoeien, zijn de dragende takken. Oftewel: de takken die druiven hebben gedragen. Je snoeit ze terug tot op twee ogen van de hoofdtak (die wordt ook wel de gesteltak genoemd). Het lijkt wel een beetje op hoe je rozen snoeit.

Er blijft dus een klein stukje van de dragende tak over. De twee ogen lopen volgend voorjaar weer uit, gaan bloeien en zullen in de zomer druiven dragen.

Druiven snoeien op twee ogen van de hoofdtak.

Wanneer snoei je druiven?

Druivenstruiken snoei je als je de druiven hebt geoogst. Het is dus afhankelijk van je plant wanneer je ze snoeit – in de kas kan het vaak iets eerder dan in de volle grond. Je kunt aanhouden: vanaf november, niet later dan de kerstdagen. Anders kan je druif gaan bloeden. In het voorjaar snoei je je druif opnieuw.

Voor het snoeien gebruik je een scherpe, schone snoeischaar. Je wil geen rafelrand veroorzaken, maar een schone wond.

Blad van de druif verwijderen

Zit er nog blad aan de struik als je hem snoeit? Haal dat ook meteen van de plant. Ruim de bladeren en het snoeisel meteen op, want ze kunnen ziektes overbrengen. Laat het dus zeker niet op de grond liggen, en leg het ook niet op je composthoop.

Druif snoeien in het najaar of de winter.

Na het snoeien: water en kalk

Meestal geef ik de druiven na het snoeien wat kalk en water. Vaak kies ik voor speciale druivenmest: dat bevat kalk en mest ineen. Als oplettende lezer denk je misschien: je kunt toch geen mest en kalk tegelijkertijd geven? Klopt, tenzij het gaat om natuurlijke mest en natuurlijke kalk. Dat is altijd het geval bij de specifieke druivenmest. Een druivenstruik heeft veel mest nodig, je geeft niet snel te veel. In mijn ervaring geeft de druivenmest goede vruchten.

Ook is het verstandig om na het snoeien te controleren of er nog takken vastgebonden moeten worden. Als ze volgend jaar druiven gaan dragen, kunnen ze wel wat steun gebruiken. Je kunt ze gemakkelijk vastmaken nu er geen blad meer aan zit. Gebruik hiervoor hol en flexibel binddraad.

Nu is je druif klaar voor de winter! In de voorzomer zul je je druif weer moeten snoeien.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*