Een berkenboom snoeien

Een berkenboom snoeien

Een berk is een zeer snelle groeier; best logisch dus als je hem een keer wilt snoeien. Een trouwe lezer stelde ons de vraag hoe je dat het beste kunt doen. Hij woont in de bouw, en dan is het helemaal verstandig om je berk regelmatig te snoeien. Omdat het een lange en slanke boom is, valt hij bij wind sneller om dan andere bomen. Ook neemt hij veel licht weg van de buurtuinen.

Berk snoeien in november of december

Een berk snoei je in november of december. Hiervoor geldt hetzelfde als bij een notenboom: je moet hem snoeien voordat de sapstroom half januari op gang komt. Snoei je hem later, dan begint de boom te bloeden en verliest hij heel veel vocht. Trouwens, van dat vocht werd heel vroeger berkenwijn (of berkenwater) gemaakt – dat schijnt heel goed te zijn voor je haar (al kan dat ook zomaar een fabeltje zijn).

Overigens kun je berken ook heel goed een lichte snoeibeurt geven in de zomer. De berk zal dan niet gaan bloeden. Wel is het een zwaarder karwei als al het blad er nog aan zit.

Een berk knotten

Zaag je een stuk van de berkenboom af, dan zal de boom dat compenseren door heel snel te groeien. Als je hem bijvoorbeeld knot, krijgt hij al snel weer veel scheuten. Normaal gesproken is de groeiwijze (habitus) van de berk lang en slank. Door hem drastisch te snoeien (dat wil zeggen: halverwege afzagen), krijgt hij in de eerste jaren na de snoei een bolle vorm. Sommige mensen vinden zo’n afgeknotte stam lelijk, maar het is zeker een goede oplossing. Na een paar jaar groeit hij wel in zijn oude vorm terug en kun je weer jaren vooruit. Je kunt in ieder geval weer een tijd rustig slapen: de boom zal lang niet meer zoveel wind vangen.

Zo ziet een geknotte berk eruit (scroll naar beneden voor een foto van de habitus):
geknotte berk

Twee jaar na de drastische snoei kun je her en der wat takken inkorten om de boom in toom te houden. Dit kun je om het jaar herhalen. De dunne takjes kun je trouwens goed gebruiken om een berkenbezem te maken!

Een berk snoeien in de bouw

Alles goed en wel; zo’n boom snoeien is makkelijker gezegd dan gedaan. Met name als je in de bouw woont, is het een hele operatie. Ons advies? Snoei je berk in gedeelten. Eerst zaag je het hoogste stuk uit de boom, en daarna haal je er telkens weer een stuk af. Lukt het niet om erbij te komen, dan zul je een hoogwerker moeten gebruiken.

Belangrijk: doe dit niet met een motorzaag. Als je een motorzaag gebruikt, moet je stevig op de grond staan – het is veel te gevaarlijk op de ladder of als je in de boom klimt. Doe dit soort snoeiwerk altijd met een handzaag.

Een berk wordt niet zo oud

Voor mijn gevoel is een berk meer een plant dan een boom; door het zachte hout wordt een berk over het algemeen niet zo heel oud. De boom sterft snel af en ook het brandhout van de berk brandt vrij snel weg. Het is wel heel geschikt om samen met eik te stoken (goed voor je schoorsteen) en het geurt ook fijn. Ik vind vooral de stam heel mooi: wit met afwisselend grijzige bast. Heb je een scheurende bast, dan is het een ruwe berk.

Hoewel de snelle groei een nadeel kan zijn, heeft het zeker ook voordelen. Als je nu een berkenboompje van vingerdikte plant, heb je over vijf jaar een behoorlijk grote boom van een paar meter hoog. In het voorjaar en de zomer komen er berkenkatjes aan. Sommige mensen vinden dat irritant, maar ik denk dan: wees blij dat er een boom bij je in de buurt staat!

Dit is de habitus van de berk:
groeiwijze berk

10 Reacties

 1. Wij hebben in de boswal achter ons huis veel berkebomen staan. Deze staan erg dicht op elkaar. De bomen hebben momenteel een lengte ca. 15 mtr. In mei begint de hinder van de zaadjes vanaf dat moment ligt het platte dak vol met zaadjes en is buiten zitten op het terras niet meer prettig. Dit duurt tot eind augustus, hierop aansluitend begint ook het bladverlies. De berken nemen ook veel zonlicht weg uit onze tuin. Wat kunnen wij hieraan doen? Kappen wil onze gemeente niet.

  • Dag Harry,

   Als de gemeente de berken echt belangrijk vindt, is het juist goed om ze uit te dunnen. Dat wil zeggen: de mooie exemplaren meer ruimte gunnen door de mindere berken weg te halen. De goede bomen zijn dan de toekomstbomen. Wil de gemeente dit ook niet, dan zou je nog kunnen vragen of de bomen gesnoeid kunnen worden.

   Hopelijk kun je hier iets mee!

   Hartelijke groet, AJ en Linda

 2. Wij hebben een berk in de tuin die we laten snoeien.
  Nu wil het betreffende bedrijf, boomverzorgingsbedrijf, de boom in april snoeien.
  Kan dit? Ik heb zo mijn twijfels, zeker wat ik lees in uw website.
  Ik hoop dat u mij advies kunt geven
  Hartelijke dank.

  • Hoi Bernadette,

   Een berk kun je beter niet in het voorjaar snoeien, omdat de boom dan gaat ‘bloeden’, de sapstromen zijn dan op volle gang. De eerste beste mogelijkheid is half juni. In de herfst snoeien is ook geen probleem. De berk in april snoeien zouden wij dus (ten zeerste) afraden.

   Het gevolg van snoeien in het voorjaar zie je overigens niet meteen, maar na een paar jaar zal de boom langzaam wegkwijnen. Met andere woorden: de boom wordt er alleen maar minder van.

   Succes met de berk!

 3. Hallo ik heb een berkenboom waarvan een zijtak is ingescheurd zou ik die nog kunnen behouden door hem met spanbanden evt. Te schoeven weten te dichten , groeid deze scheur weer dicht of moet ik de tak toch eraf zagen groet Paul

  • Hoi Paul,

   Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, luidt een oud spreekwoord. In dit geval betekent het dat je de tak het beste netjes kunt afzagen (daar is het nu ook de juiste tijd voor). Dat is veel beter voor de berk dan wanneer je de tak probeert te behouden. Ingescheurde takken gaan op den duur inwateren (het water blijft erin staan). De kans is groot dat de boom dan gaat inrotten op die plek. Een berk is niet heel erg sterk, maar wel heel mooi vinden wij. Succes!

 4. Marlies

  Hoe oud wordt een berk? De buurman heeft er 1 van ongeveer 13 meter lang.
  Hoelang kan hij worden?
  Hij snoeit hem nooit.

  • Hoi Marlies, als de berk gezond is, kan hij jaren mee. Een berk kan zeker 50 jaar oud worden. Bij een berk zie je nog weleens dat er veel dode takken in komen. Dat is vaak een teken van aftakeling. Als het niet nodig is, kun je een berk beter niet snoeien.

   Groetjes, Albert Jan & Linda

 5. Bert meeusen

  Hallo, wij hebben berk staan van vorige eigenaren van ons huis, schat dat hij ongeveer ruim 70 jaar is, hebben er de laatste 20 jaar niets aangedaan behalve af en toe lange tak afgeknipt i.v.m. Aanraking huis, hoe kan ik zien of deze boom gevaar gaat opleveren bij stormen, bestaat er gauw kans op omwaaien op deze leeftijd.

  • Hoi Bert, een berk van 70 is vrij oud, maar hoeft nog niet aan het eind van zijn leven te zijn. Als hij elk jaar nog mooi in het blad zit en nauwelijks dode takken heeft, is hij nog gezond. Natuurlijk kunnen we geen garanties geven over hoe lang de boom veilig blijft staan (dat is dus niet per se afhankelijk van de leeftijd). Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*