heester verplanten

Een heester verplanten: zo doe je dat

Wil je graag een heester verplanten, maar twijfel je of dat een goed idee is? Dan kunnen we je geruststellen: heesters kun je zonder problemen verplanten. Zeker vrij jonge heesters zijn redelijk gemakkelijk te verplaatsen.

Om welke heesters gaat het? Denk aan seringen, rododendrons, hydrangea annabelle, hortensia, ribes, forsythia, jasmijn of viburnum (gelderse roos).

Heesters verplanten vanaf de herfst

Heesters verplant je eigenlijk net zoals bomen. Je kunt ze het beste verplaatsen als de groei stilstaat, dus vanaf de herfst tot het voorjaar – uiterlijk begin april. Hiervoor kies je een moment dat er nog geen blad aanzit en het niet vriest.

Rondsteken is niet nodig

Bomen moet je rondsteken voordat je ze gaat verplanten, maar dat is bij heesters over het algemeen niet nodig. Heesters wortelen niet zo diep, en de wortels zijn een stuk compacter. Heb je te maken met heel grote, oudere heesters, dan is het wel verstandig om ze rond te steken. Denk aan een heel oude toverhazelaar.

toverhazelaar in bloei
De toverhazelaar in bloei

Staat je heester in een border met andere planten, dan komen de planten binnen het wortelbereik van de heester ook mee naar boven. Vaak zijn dat ook bolletjes. Dat is niet zo erg. Je kunt ze later gewoon weer in de grond zetten.

Tegelijkertijd verplanten en snoeien

Op het moment dat je de heester uit de grond steekt, moet je hem ook gelijk even snoeien. Je snoeit wat nodig is: je haalt dood hout eruit en dunt warrige takken een beetje uit. Op die manier zorg je voor meer evenwicht: als een deel van de wortels is afgestoken, moet je er ook boven de grond iets afhalen. Dat komt omdat de wortels dan niet meer zoveel water kunnen opnemen, wat ten koste gaat van de groei- en bloeikracht.

Heb je nog vragen over het verplanten van heesters? Laat ze dan hieronder achter bij de reacties.

8 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*