heester verplanten

Een heester verplanten: zo doe je dat

Wil je graag een heester verplanten, maar twijfel je of dat een goed idee is? Dan kunnen we je geruststellen: heesters kun je zonder problemen verplanten. Zeker vrij jonge heesters zijn redelijk gemakkelijk te verplaatsen.

Om welke heesters gaat het? Denk aan seringen, rododendrons, hydrangea annabelle, hortensia, ribes, forsythia, jasmijn of viburnum (gelderse roos).

Heesters verplanten vanaf de herfst

Heesters verplant je eigenlijk net zoals bomen. Je kunt ze het beste verplaatsen als de groei stilstaat, dus vanaf de herfst tot het voorjaar – uiterlijk begin april. Hiervoor kies je een moment dat er nog geen blad aanzit en het niet vriest.

Rondsteken is niet nodig

Bomen moet je rondsteken voordat je ze gaat verplanten, maar dat is bij heesters over het algemeen niet nodig. Heesters wortelen niet zo diep, en de wortels zijn een stuk compacter. Heb je te maken met heel grote, oudere heesters, dan is het wel verstandig om ze rond te steken. Denk aan een heel oude toverhazelaar.

toverhazelaar in bloei
De toverhazelaar in bloei

Staat je heester in een border met andere planten, dan komen de planten binnen het wortelbereik van de heester ook mee naar boven. Vaak zijn dat ook bolletjes. Dat is niet zo erg. Je kunt ze later gewoon weer in de grond zetten.

Tegelijkertijd verplanten en snoeien

Op het moment dat je de heester uit de grond steekt, moet je hem ook gelijk even snoeien. Je snoeit wat nodig is: je haalt dood hout eruit en dunt warrige takken een beetje uit. Op die manier zorg je voor meer evenwicht: als een deel van de wortels is afgestoken, moet je er ook boven de grond iets afhalen. Dat komt omdat de wortels dan niet meer zoveel water kunnen opnemen, wat ten koste gaat van de groei- en bloeikracht.

Heb je nog vragen over het verplanten van heesters? Laat ze dan hieronder achter bij de reacties.

8 Comments

 1. Hallo,

  Ik heb een Heester Zilverbond in mijn tuin staan, deze is in een ronde bol geknipt van circa 90 cm doorsnede. Zo net dit bovenstaande stukje gelezen en heb toch nog een vraag.

  Nu wil ik deze gaan verplanten en meteen ook in delen opsplitsen. Mijn bedoeling is om deze tegen een houten hek te plaatsen en omhoog laten groeien als een soort groeiplant.
  Nu hebben we een redelijk lange zomer en zelfs deze week nog temperaturen van boven de 20 graden.
  Ik woon trouwens in Maastricht dus nog warmer dan in het noorden.

  Moet ik nog wachten voordat ik dit ga doen, de plant zal nog niet stilstaan wat winter betreft.
  Kunt U mij aan geven hoe vaak ik deze plant kan opsplitsen? Ik zat de denken aan 4 of meer keer.

  Mvg Bert Spaans

  • Hoi Bert, wij kennen geen heester met de naam zilverbond/zilverbont (een rondje Google levert ook geen bruikbare hits op). Kun je wat meer over de plant vertellen? Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Hoi Linda,

  Ik heb een grote forsythia die ik graag zou verplaatsen maar ik lees zo’n tegenstrijdige dingen daarover. Overleeft de plant het? Adviseer je me om nu, voor de bloei, of na de bloei te verplanten, of pas in de herfst? Ik vind het geen probleem om de bloei dit jaar op te offeren indien ik nu actie moet ondernemen. Ik ben benieuwd naar jouw advies!

  • Hoi Lotta, als je een forsythia in de herfst verplant, heeft hij wel de meeste overlevingskansen. Zeker als het een grote forsythia is. Geef hem na het verplanten veel water en snoei hem wat terug. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 3. Hallo Linda, hopelijk kan u mij te woord staan. Momenteel heb ik een Elaeagnus Ebbingei heester op stam in mijn voortuin staan maar ben ik tevens de voortuin aan het opknappen waardoor hij nu verplaatst dient te worden. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de heester geen schade lijdt en toch strakjes mooi verder gaat bloeien? 🍀 Alvast bedankt voor uw hulp👍

  • Hoi Vera, helaas kun je die nu echt niet verplanten. Dat gaat niet. Hiermee moet je wachten tot oktober of november. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  • Hoi Natasha, hiervoor kun je de dikste takken eruit halen (afsnoeien vlak boven de grond). De rest laat je zitten. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*