Celia smedley fuchsia

Fuchsia snoeien: in de lente en de herfst

Moet je een fuchsia snoeien? En hoe doe je dat dan? Daar geven we in dit artikel antwoord op. 

Vollere en stevigere fuchsia

Een fuchsia snoeien hoeft niet per se, maar dat maakt de plant een stuk voller en steviger. En als de plant voller wordt, geeft hij ook meer bloemen.

Snoeien in het voorjaar

De beste tijd om te snoeien is in het voorjaar, wanneer de plant flink gaat groeien en lange scheuten maakt. Deze scheuten kun je op twee manieren snoeien: ofwel halveren, ofwel alleen de uiteinden van de scheut eraf halen (toppen). Voor elke stengel die je topt, komen er twee scheuten terug die daarna gaan bloeien. 

fuchsia marinka

Top of snoei niet alle scheuten. Je kunt het beste ook een deel van de stengels ongemoeid laten. Deze brengen eerder bloemen voort dan de gesnoeide scheuten. Hiermee krijg je een gespreide bloei. 

Na eind juli tot half augustus stop je met bemesten. Dan kan de plant afrijpen en is de meeste groei eruit voor de winter. 

Snoeien in de herfst

Wat ik altijd doe: zodra ik de plant naar binnen haal, snoei ik hem lekker kort. Op die manier neemt de plant minder ruimte in. Je hoeft niet specifiek naar plekken te kijken waar je snoeit, dit kun je op gevoel doen. Wel laat ik de hoofdstam met zijtakken intact – maar alles wat daar bovenop zit, kun je wegsnoeien. Laat de wonden drogen en zet de plant droog op de winterberging. 

gesnoeide fuchsia winter

Wat zijn jouw ervaringen met het snoeien van fuchsia’s?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*