gaillardia kokardebloem rood

Gelukt: prachtige gaillardia’s (kokardebloem)

Zo’n 35 tot 40 jaar geleden had ik gaillardia’s (kokardebloem) in mijn tuin staan, en van de winter kocht ik weer eens zaden. Leuk om te proberen!

Op zich had ik een mooie soort gekocht, maar de bloem was ietwat eenvoudig en saai – vond ik toen. Ik heb een aantal keer gezaaid, en ondanks de droge zomer heb ik er toch een paar groot gekregen. Het resultaat? Heel mooi!

gaillardia limekleur

Gemengde kleuren

Ik heb soorten met gemengde kleuren. Het zijn mooie kleurschakeringen van roodgeel naar geelbruin en oranje. Ik heb zowel enkele als dubbele bloemen. Ik heb er veel plezier aan gehad. Omdat ze zo onvoorspelbaar zijn van kleur en vorm, is het een verrassing wat je krijgt.

Mengen met andere bloemen op de vaas

De gaillardia die ik heb gezaaid, heeft wel wat slappe stelen. Ze staan niet superlang op de vaas, maar als je ze tussen andere bloemen in schikt, staat het wel heel mooi.

Bloemen van juni tot september

Gaillardia zaai je in mei tot juli op een zaaibed dat je goed vochtig houdt. Op een gegeven moment verspeen je de plantjes en daarna plant je ze uit in de herfst. De planten bloeien in de volle zon van juni tot september.

Qua verzorging is deze bloem niet zo ingewikkeld. Normale tuingrond voldoet prima. Bij droogte is het wel van belang dat je de grond goed vochtig houdt.

Wat vind jij van gaillardia’s?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*