gele dovenetel bloem

Gele dovenetel: mooi, maar niet voor een kleine tuin

Gele dovenetel is een plant die groeit over de bodem in een bosrijke omgeving. Hoewel ‘geel’ in de naam voorkomt, zit de sierwaarde van deze plant niet in de bloemen, maar in het blad. Het blad heeft namelijk een heel mooie groen-witte tekening. Dat maakt de plant buiten de bloeitijd aantrekkelijk.

Schaduw

Gele dovenetel houdt van schaduw, waardoor het een geschikte plant is voor een bostuin of schaduwrijke tuin. Hij kan in een korte tijd een behoorlijk oppervlak vullen, dus de plant is vooral aan te raden voor grotere tuinen. Gele dovenetel is een lipbloemige: elke bloem is tweelippig.

gele dovenetel blad tekening

Gele dovenetel groeit als kool

De plant krijgt uitlopers, die zich met nieuwe wortels weer vastzetten. Zo ontstaan nieuwe planten. Gelukkig kun je hem heel gemakkelijk uit de grond halen, hij heeft geen grote, sterke wortels. Ook kun je hem simpelweg afsteken met een schop als hij te ver groeit. Maar omdat de plant groeit als kool, moet je dit aardig goed bijhouden (bijvoorbeeld bij je erfgrens).

gele dovenetel bos

Een voordeel van de snelle groei, is dat het onkruid goed onderdrukt zodra de bodem is dichtgegroeid.

Bloem & blad

In het voorjaar bloeit de gele dovenetel met leuke gele bloemetjes. Bijen zijn dol op deze bloemen. In het voorjaar kun je deze bloem prima gebruiken in boeketten: je kunt gewoon een paar stengels afknippen. De bloem staat een paar dagen op de vaas. Omdat het blad prachtig is, kun je ook prima een lange sierstengel met bladeren gebruiken voor een boeket.

gele dovenetel bos

De gele dovenetel heeft geen voeding of mest nodig. De bodem die er is, is goed genoeg. Dat maakt dat hij weinig onderhoud nodig heeft – maar vergeet niet om hem in toom te houden!

2 Comments

  1. Hallo Linda en Albert Jan.
    Deze plant was in mijn tuin komen ‘aanwaaien’ en ik wist nooit wat het was, maar wel dat hij snel groeide. Elk voorjaar wanneer ik het eikenblad ging ruimen knipte ik hem terug en groeide hij weer mooi uit.
    Tot afgelopen voorjaar. Te veel te doen en van terugknippen was niets gekomen. Wat een geluk. Ik heb genoten van een zéė van gele bloemetjes en na wat googelen heb ik ontdekt welke plant het is. Volgend voorjaar knip ik hem dus pas ná de bloei terug. Gelukkig heb ik genoeg ruimte en mag hij tussen de heesters zijn gang gaan en volgend voorjaar weer volop bloeien.
    Weet je dat hij ook wel Gele Aartsengel wordt genoemd?

    Verder mijn complimenten voor jullie leuke site.
    Zelf heb ik een grote tuin bij een woonboerderij en bezoek regelmatig de site omdat jullie veel planten behandelen die ik zelf ook heb. Alles wordt heel duidelijk omschreven en ik vind hier veel nuttige tips en handige weetjes. Dank daarvoor.

    Groetjes, Ria.

    • Hoi Ria, wat leuk je afgelopen weekend te hebben gesproken. Bedankt voor je uitgebreide reactie en je complimenten – en wat leuk dat je dit jaar hebt kunnen genieten van de gele bloemen! Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*