viooltjes zaaien najaar

Groenten en planten zaaien en laten overwinteren in de onverwarmde kas

Als je een kas hebt, kun je nog rustig in september of oktober bepaalde bloemen of groenten zaaien.

Groeiseizoen verlengen

Met een kas verleng je het groeiseizoen. De tijd dat de groei stilstaat, is in de kas dus veel korter dan in de volle grond. Als het zonnig is, groeien planten nog wel tot november door. En dan begint in februari het groeiseizoen alweer.

Viooltjes voor het voorjaar

Zelf heb ik viooltjes gezaaid. Normaal gesproken zaai je die in juli of augustus, waarna je ze in september uitplant. Nu heb ik ze in september gezaaid, en kan ik ze nog wel voor de winter verspenen. Ik plant ze voor november uit in een pot in de kas, waarna ik ze dan in maart of april alweer kan uitplanten in de tuin. Dan heb ik alweer heel vroeg bloemen.

kolen andijvie sla zaaien najaar

Kolen, andijvie en sla zaaien in het najaar

Dat geldt ook voor groenten. Denk aan kolen, andijvie en sla. Als je ze nu zaait, flink bemest en voor de winter uitplant in de kas, dan kun je in het hele vroege voorjaar (maart) al verse groenten uit je moestuin eten! Denk ook eens aan tuinkers. Als je die zaait in bakjes, heb je zelfs in de winter al verse kiemgroenten.

Beschermen tegen vorst

Natuurlijk kunnen vorstgevoelige planten wel doodgaan als het heel hard gaat vriezen. Om dat te voorkomen kun je de planten nog afdekken met vliesdoek, of desnoods een laag stro of kranten. Deze materialen werken als een isolatiedeken.

In een verwarmde kas breng ik overigens voor de winter al noppenfolie aan. Dat houdt ’s nachts de kou tegen. Overdag is het dan wel moeilijker om de kas warm te krijgen met de zon: de folie houdt de warmte wel vast, maar de lage zonnestralen komen er minder goed doorheen.

Wat zaai jij voor de winter?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*