leonorus-hartgespan

Hartgespan (leonorus) bloeit de hele zomer door

Hartgespan (leonorus) is een bijzondere plant. Hij groeit langwerpig, en de bloemetjes verschijnen telkens in groepjes aan de stengel. Op een of andere manier vind ik het een aparte plant, hij raakt me.

Hartgespan groeit heel snel en zaait zich rijkelijk uit. Toch is het geen woekeraar, je kunt hem gemakkelijk verwijderen.

Afhankelijk van de soort grond komt de plant er anders uit te zien. Staat hij op zwaar bemeste grond, dan wordt -ie heel groot en heel zwaar. Heb je echter schrale grond, dan worden de plantjes heel dun en iel (zoals je op de foto kunt zien). Ik heb het gevoel dat het een heel oude plantensoort is, die bedoeld is voor schrale grond.

leonorus-hartgespan

Faunavervalsing

Let erop dat je leonorus niet in de natuur plant, dan veroorzaak je faunavervalsing. Ze zullen namelijk de natuurlijke planten verdrijven en de overhand krijgen. Zaai je ze in je eigen tuin, dan moet je dus ook altijd de zaailingen die je niet wilt hebben, weghalen. Laat ze echt alleen staan op de plek waar je ze wilt hebben en wees daar consequent in.

Hartgespan in je border met vaste planten

Hartgespan bloeit in de zomer – in de breedste zin van het woord. De bloemen ruiken heel lekker en zijn erg in trek bij insecten. Ik zou adviseren om ze te planten aan de achterkant van je vasteplantenborder. Op die manier piepen ze er mooi een beetje bovenuit.

leonorus-hartgespan-close-up

Deze eenjarige plant veroudert snel als hij eenmaal bloeit. Dat betekent dat hij na het bloeien ook weer snel afsterft. Daarom is het handig om hem gedurende het jaar twee keer te zaaien: in het voorjaar en een keer in juni. Op die manier heb je gedurende langere tijd bloemen.

Dan nog even over de naam. Hartgespan werd vroeger gebruikt bij hartklachten; dit medicinale doel heeft de plant waarschijnlijk zijn naam gegeven.

Wat vind jij van hartgespan?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*